Ingezonden persbericht


Sterk debuut carlo van dam in world series by renault op paul ricard!

Le Castellet, 07 december 2005 - Door snelle rondetijden te noteren tijdens een ééndaagse test op het circuit van Paul Ricard (Frankrijk), heeft Carlo van Dam gisteren een prima visitekaartje afgegeven in de World Series by Renault! De debutant reed in de 3.5 liter bolide maar liefst 65 ronden voor het Spaanse Pons Racing en eindigde daarmee in de top van het klassement. Juist omdat talent en ervaring op deze High Tech Test Track van doorslaggevend belang is, kan Van Dam's prestatie er weer één van formaat genoemd worden!

Deze serie wordt gezien als de springplank naar hogere raceklassen. Zo maakte de Australiër Will Power enkele maanden geleden de overstap naar de Champ Car World Series en kreeg de Italiaan Enciro Toccacelo halverwege het seizoen een testcontract aangeboden bij het Formule 1 team van Minardi. Giorgio Mondini en de winnaar van afgelopen jaar, de Pool Robert Kubica, maakte vorige week donderdag op het circuit van Barcelona zelfs hun debuut voor het Renault Formule 1 Team!

Van Dam, die afgelopen seizoen vele successen behaalde in de Eurocup, kreeg op uitnodiging van Renault Sport Frankrijk een twintigtal ronden aangeboden om te testen bij de grotere broer in de Formule Renault series. Via een loting kwam de Nederlander terecht bij het sterke Pons Racing dat vijfde werd in het kampioenschap met de Spanjaarden Adrian Valles en Celso Miguez achter het stuur. Naast Carlo kregen ook de Renault-winnaars van de Eurocup Mégane Trophy, Eurocup Formule Renault, Formule Renault 2.0 (Duitsland, Zwitserland, Engeland, Italië, Frankrijk, Nederland en de Nordic Series) en Formule Renault 1.6 uit België een kans om zich te bewijzen in twintig rondjes op het circuit van Paul Ricard. Van Dam maakte hiermee een grote stap in zijn carrière want hij had tot nu toe slechts in de karts en twee jaar in de Formule Renault 2.0 geracet. Zonder enige voorbereiding stapte Van Dam in de 450 pk sterke bolide en was meteen goed op snelheid. Ondanks dat de Vlaardinger zijn run diverse keren door een olieprobleem en aanhoudende rode vlaggen moest afbreken, nestelde hij zich in de ochtendsessie tussen de ervaren coureurs bij de beste acht. De 19-jarige rijder mocht vervolgens nog een aantal kilometers maken in de Formule Renault V6-bolide en plaatste zich met drie lange runs in de top 5 van het klassement! Carlo gebruikte in zijn eerste kennismaking met de World Series by Renault zowel 2 sets nieuwe als 2 sets oude banden. Om 15:00 uur zat de sessie er voor Van Dam op. Doordat de baan aan het einde van de middag steeds sneller werd, eindigde Van Dam uiteindelijk op de twaalfde plaats. Een waarzinnige ervaring voor het jonge talent van S-T-A-R-T dat absoluut naar meer smaakt!

Carlo: "Ik ben super enthousiast over deze testdag bij Pons Racing! Het is een geweldige ervaring om met zoveel pk's aan boord op dit fraaie testcircuit te rijden. De auto is echt waanzinnig. Hij heeft veel grip en met de krachtige carbonremmen kun je echt laat in de ankers. Hoewel snelle rondetijden niet van doorslaggevend belang waren, zat ik er tussen de ervaren coureurs meteen goed bij. Het is alleen jammer dat ik in de middag mijn stuurtje moest overdragen, want de baan werd daarna steeds sneller en sneller. Met een beetje geluk had ik aan het einde van de dag in de top drie kunnen eindigen. Verder is het team van Pons Racing erg professioneel en heb ik veel van ze geleerd. Tenslotte wil ik in het bijzonder Renault Sport Frankrijk bedanken voor deze mooie kans die ik van ze gekregen heb!"