Gemeente IJsselstein


Heeft u een laag inkomen? Maak gebruik van het minimabeleid! woensdag, 07 december 2005 - 09:09 CET

De gemeente IJsselstein heeft voor mensen met een laag inkomen een aantal regelingen. Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u mogelijk recht op één of meer van deze regelingen.

Regelingen
De gemeente heeft de volgende regelingen binnen het minimabeleid:

75% korting bibliotheekpas
Wilt u lid worden van de bibliotheek? Dat kan nu met 75% korting op het jaarlidmaatschap! Het geldt ook voor uw kinderen van 16 tot 18 jaar. Tot 16 jaar is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis.

75% korting op zwemles voor uw kind voor het behalen van het A-diploma Heeft u kind nog geen A-diploma? Dan kunt u in aanmerking komen voor 75% korting op de kosten voor zwemles tot uw kind het A-diploma heeft gehaald.

200,- per jaar voor 65-plussers, chronisch zieken en gehandicapten Bent u 65 jaar of ouder of heeft u een chronische ziekte of handicap? Vraag dan de vergoeding van 200,- aan. Dit kan eenmaal per kalenderjaar.

100,- vergoeding voor indirecte schoolkosten voor kinderen op het voortgezet onderwijs
Heeft u kinderen op het voortgezet onderwijs? Dan kunt u voor de kosten van bijvoorbeeld schriften, agendas, sportkleding en dergelijke eenmaal per jaar maximaal 100,- vergoeding krijgen.

Een goedkopere zorgverzekering bij Menzis
De gemeente IJsselstein heeft een contract met Menzis afgesloten voor de nieuwe zorgverzekering. Op de basisverzekering wordt 5% korting gegeven. En de gemeente betaalt voor de aanvullende verzekering ook nog een deel van de kosten. Zo wordt het voor u goedkoper!

Voorwaarden
De voorwaarden voor deze regelingen zijn eenvoudig. Er wordt alleen gekeken naar uw inkomen en vermogen. Over het algemeen geldt dat uw inkomen niet hoger mag zijn dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm. De normen kunt u opvragen bij de afdeling Publiekszaken.
Uitzondering is de vergoeding voor indirecte schoolkosten. Hiervoor geldt dat uw inkomen maximaal 100% van de bijstandsnorm mag zijn. Voor de vergoeding voor chronisch zieken en gehandicapten geldt nog extra dat u de ziekte of handicap moet kunnen aantonen. Als u 65 jaar of ouder bent, hoeft u geen handicap of ziekte (meer) aan te tonen. Wel moet u zelfstandig wonen. En verder wordt alleen gekeken naar uw inkomen en vermogen.

Bijzondere bijstand
Naast deze regelingen heeft de gemeente nog de gewone bijzondere bijstand. Deze bijzondere bijstand is bedoeld voor individuele bijzondere, noodzakelijke kosten die u niet van uw (lage) inkomen of uitkering kunt betalen. Hier geldt wel een aantal regels voor.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken (030) 686 16 50. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 13.30 uur tot 14.30 uur en vrijdag van 12.00 uur tot 13.00 uur. U kunt ook langskomen; de afdeling Publiekszaken (balie zorg) is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur geopend.