KPMG


Bedrijven vinden Europese IT leveranciers te duur

7 december 2005

Het internationale bedrijfsleven vindt Europese IT leveranciers te duur vergeleken met leveranciers in de Verenigde Staten en Azië. Bovendien vinden de bedrijven dat de Europese producenten te weinig toegevoegde waarde bieden en niet innovatief genoeg zijn.

Hoewel de markt voor IT-producten de komende tijd wereldwijd langzaam herstelt en de vraag weer toeneemt, verwachten afnemers van IT producten dat de Europese leveranciers onvoldoende in staat zullen zijn te concurreren met bedrijven buiten Europa en hierdoor fors terrein zullen verliezen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder CIOs en IT-managers van ondernemingen naar de toekomst van de Europese IT industrie. De bedrijven zien de Verenigde Staten als de belangrijkste leverancier van IT hardware, software en diensten, gevolgd door India en China. Op grote afstand volgen de eerste Europese landen, Duitsland en Groot-Brittannië. In het onderzoek zijn de leveranciers beoordeeld op zeven criteria, zoals innovatie, prijs, klantenservice, aandacht voor lokale behoeften en toegevoegde waarde. Leveranciers uit Azië worden als het meest concurrerend beoordeeld met bedrijven uit Amerika als goede tweede. Op afstand volgt de Europese sector.

Hoewel uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Europese leveranciers qua prijs onderdoen voor concurrenten in Amerika en Azië, scoren de bedrijven relatief goed op kwaliteit en de aandacht voor de behoefte van de klant. Gezien de verwachtingen van de onderzochte bedrijven dat de prijzen structureel zullen dalen, ziet het er voor de Europese sector echter minder rooskleurig uit, constateert Wouter van de Bunt van KPMG. Zon 80% van de afnemers van IT producten verwacht dat de prijzen van software en andere IT diensten tussen nu en 2007 zullen dalen. Daarnaast verwachten de bedrijven van hun IT leverancier meer flexibiliteit met contracten en meer innovatieve oplossingen. De meeste bedrijven betwijfelen echter of IT leveranciers in Europa hieraan tegemoet kunnen komen, vooral gezien het feit dat er in de prijsstelling van de Europese producten weinig rek lijkt. De bedrijven opereren immers in een omgeving waar de kosten relatief hoger zijn dan in de Verenigde Staten en Azië. Daarnaast voeren vooral leveranciers uit Azië de druk stevig op. Het feit dat ABN Amro recentelijk uitbestedingscontracten afsloot met Tata Consulting Services en Infosys geeft bovendien duidelijk aan dat ook leveranciers uit India het vertrouwen genieten van wereldwijd opererende ondernemingen. De toekomst van de Europese IT spelers hangt dan ook in belangrijke mate af van de mate waarin zij hun toegevoegde waarde weten te benadrukken en in staat zijn flexibel met hun prijzen om te gaan.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat Europese leveranciers niet op alle terreinen onderdoen voor concurrenten uit voornamelijk Azië. Van de Bunt: Op het terrein van mobiele applicaties, enterprise software en mobiele hardware, zoals mobiele telefoons en PDAs, scoren de Europese leveranciers beter dan de concurrenten. Bijna de helft van de onderzochte IT-managers vindt dat de Europese aanbieders van mobiele hard- en software zoals Nokia en Ericsson ten opzichte van de andere landen een betere positie hebben en alleen maar sterker zullen worden. Hetzelfde geldt voor de bedrijven in Europa die bedrijfssoftware op maat leveren. Het Duitse SAP steekt er volgens de onderzochte bedrijven duidelijk met kop en schouders bovenuit, vooral op het gebied van ERP-software.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2005 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.