Groen!

Brussel, 6 december 2005

Groen!: Vlaamse atlas voor woonuitbreidingsgebieden is aanval op open ruimte én zal wonen niet goedkoper maken

Vandaag stelde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen (VLD), zijn Vlaamse Atlas voor woonuitbreidingsgebieden voor aan het Vlaams parlement. Minister Van Mechelen start met deze Atlas een regelrechte aanval op de open ruimte, terwijl er nog 200.000 onbebouwde woonpercelen liggen binnen woongebied. Deze Atlas zal de bouwspeculatie opdrijven en wonen dus helemaal niet goedkoper maken, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). Daems stelt dat de Vlaamse regering op deze wijze de doelstelling van meer betaalbare en meer sociale woningen zeker niet haalt. Groen! vraagt dat eerst werk wordt gemaakt van het flankerend beleid inzake sociale woningen en het op de markt duwen van onbebouwde percelen binnen bestaande woongebieden. Groen! vraagt ook dat ook de regeringspartijen CD&V en SP.A aandringen op een bijsturing. Want deze Atlas wordt publiek gemaakt zonder dat hij doorgesproken is binnen de Vlaamse regering!

De reeds lang aangekondigde Atlas is een feit. Alle woonuitbreidingsgebieden zijn op perceelsniveau gescreend en getoetst aan enkele criteria, zoals ligging tegenaan een bestaande woonkern of in een waterziek gebied. Volgens de Atlas komen ongeveer 5700 hectare woonuitbreidingsgebied in aanmerking voor bebouwing, goed voor 98.000 woningen, aldus minister Van Mechelen.

Methodologisch zit deze oefening mooi in mekaar, maar Groen! vreest dat deze Atlas niet zal bereiken wat in het Vlaams regeerakkoord beoogd wordt, met name meer betaalbare bouwgronden op de markt brengen. Bovendien vergeet de minister dat er vandaag nog meer dan 200.000 woonpercelen onbebouwd bijliggen binnen de bestaande woongebieden. Waarom dan de open ruimte gaan aansnijden, vraagt Rudi Daems (Groen!) zich af. Ook wordt er geen werk gemaakt van de zogenaamde gezonde sociale mix, die zowel in het regeerakkoord als in de omzendbrief woonuitbreidingsgebieden (RO/22-10-2005) wordt aangekondigd.

Minister Van Mechelen neemt met deze Atlas duidelijk de vlucht vooruit, stelt Rudi Daems. Hij gooit een voor vastgoedspeculanten aanlokkelijk instrument op de markt, maar van de sociale mix uit zijn omzendbrief is geen sprake. Daarin staat duidelijk dat gemeentebesturen bij het ontwikkelen van woonuitbreidingsgebieden moeten aantonen dat een gezonde mix wordt gerealiseerd van normale kavels, sociale kavels en sociale huur/koopwoningen. Dit is in het afwegingskader van de minister van Ruimtelijke Ordening niet terug te vinden. In dat afwegingskader staat duidelijk dat gemeentebesturen bij het ontwikkelen van woonuitbreidingsgebieden moeten aantonen dat een gezonde mix wordt gerealiseerd van normale kavels, sociale kavels en sociale huur/koopwoningen.

Van Mechelen verwijst voor het zogenaamde flankerende beleid voor sociale woningen naar zijn collegas voor Welzijn (Vervotte) en Huisvesting (Keulen). Dit is net iets te gemakkelijk, en bovendien niet erg consequent met het Vlaamse regeerakkoord dat CD&V, VLD en SP.A afsloten.

Groen! wil dat de Vlaamse regering meer moeite doet om onbebouwde percelen binnen bestaande verkavelingen op de woonmarkt te krijgen. Hier geeft minister Van Mechelen niet thuis, behalve het verlagen van de schenkingsrechten op bouwgronden. De minister zegt dat de gemeenten zelf maar instrumenten moeten bedenken, zoals een heffing op onbebouwde percelen. De minister schuift de hete aardappel door naar de gemeenten, terwijl die niet altijd de capaciteit hebben om een lokaal grondbeleid te voeren.

Groen! wil een duidelijke bijsturing van deze Atlas. Minister Van Mechelen stelde deze Atlas voor in persoonlijke naam, d.w.z. dat coalitiepartners CD&V en SP.A niet op de hoogte waren van het afwegingskader en criteria van de Atlas. Groen! vraagt een bijsturing, en vooral een aanvulling met flankerende maatregelen. Het is maar al te gemakkelijk dat minister van Mechelen hiervoor simpelweg doorverwijst naar de gemeentebesturen en naar zijn collega van Huisvesting, besluit Rudi Daems.