Gemeente Utrecht

Europese veiligheidsprijs voor stationsgebied utrecht

Het Utrechtse project Aanpak Veiligheid en leefbaarheid Hoog Catharijne en Stationsgebied heeft The European Crime Prevention Award gewonnen. Tijdens de EUCPN Best Practices Conference over straatgeweld op 6 december 2005 in Londen is The European Crime Prevention Award overhandigd. De prijs bestond uit een schaal en ¤ 20.000.

Een internationale jury beoordeelde de ingezonden projecten aan de hand van de volgende criteria: het project moet zich richten op het voorkomen van criminaliteit; er moet sprake zijn van een samenwerkingsverband; met het project moeten concrete resultaten worden geboekt; het project moet elders toepasbaar zijn, innovatief en er moet sprake zijn van een nieuwe aanpak. In totaal dongen er tien landen mee naar de Europese prijs voor het beste preventieproject. Zo deed Engeland mee met een project ter voorkoming van brandstichting en valse brandmeldingen door jongeren, Finland met een project gericht op de aanpak van straatcriminaliteit en Zweden met het project aanpak drankoverlast rondom café's. Op 31 oktober jl. kreeg het Utrechtse project uit handen van Minister Donner ook al de prestigieuze Hein Roethofprijs.

Jury rapport

Utrecht kreeg de prijs uit handen van Ben Judah, directeur criminaliteitsbestrijding van het Brits Ministerie van Binnenlandse Zaken (Groot Brittanië is op dit moment voorzitter van de Europese Unie). Juryvoorzitter Barones Henig of Lancaster prees, names de Europese Unie, het Utrechtse project vanwege de concrete en goede resultaten, de vele partijen die bij elkaar zijn gebracht en samenwerken en het brede pakket van maatregelen. De veiligheidsaanpak Stationsgebied voldeed aan alle eisen van de internationale jury.

'The European Crime Prevention Award'

De European Crime Prevention Award is in1997 ingesteld om in Europees verband beproefde methodes uit te wisselen, gericht op het verminderen van criminaliteit en onveiligheidsgevoelens. De projecten worden door een internationale jury beoordeeld aan de hand van de volgende criteria: het project moet zich richten op het voorkomen van criminaliteit; er moet sprake zijn van een samenwerkingsverband; met het project moeten concrete resultaten worden geboekt; het project moet elders toepasbaar zijn, innovatief en getuigen van een nieuwe aanpak.

Project aanpak veiligheid leefbaarheid Stationsgebied en Hoog Catharijne

Met hard en sociaal beleid is Hoog Catharijne en het stationsgebied veiliger geworden. De criminaliteit en overlast zijn gehalveerd. De veiligheidsbeleving is met 27 % gestegen en het gebied is schoner en opgeknapt. De leefomstandigheden van verslaafden zijn fors verbeterd. Essentieel hierbij is het samengaan van preventie, zorg en repressie. Onderdeel van de aanpak is bovendien het opknappen van het Stationsgebied. De gemeente Utrecht stimuleert vanaf 2001 een intensieve publiek-private samenwerking om Hoog Catharijne en het stationsgebied in Utrecht veiliger te maken. Betrokken partners zijn gemeente, politie, openbaar ministerie, NS, Corio, Jaarbeurs, Centrum Maliebaan, Altrecht, Agis, busbedrijven, winkeliers, kantoren, bewoners en vele anderen.

Utrechtse reacties

Burgemeester Brouwer-Korf was blij verrast met de internationale prijs: "De veiligheid en leefbaarheid in het gebied zijn sterk verbeterd. Dat is gelukt met hard en sociaal beleid. Juist die combinatie is het succes. Het is zeer stimulerend hiervoor nu ook internationale erkenning te krijgen." Projectleider Eelko van den Boogaard (gebiedsmanager Stationsgebied, Gemeente Utrecht):"Ik ben erg trots op deze Europese veiligheidsprijs. Het is vooral de verdienste van de vele publieke en private partners in het gebied die in goede samenwerking veel maatregelen op het gebied van handhaving, zorg, opvang en reiniging hebben genomen waardoor het gebied schoon, heel en veilig is geworden en de leefomstandigheden van verslaafden zijn verbeterd"

Noot voor de redactie,

Gemeente Utrecht