VVD



Nieuws

7 dec 2005 - Szabo: Geruzie over tsunami-gelden
ongepast

Aankomende tweede Kerstdag is het een jaar geleden dat de afschuwelijke ramp in Azië zich voltrok. Het is daarom des te schrijnend dat er openlijk wordt geruzied tussen de Samenwerkende hulporganisaties en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over wie de meeste eer toekomt voor het geven van hulp aan de Tsunamislachtoffers.

Minister Van Ardenne is woedend op de Samenwerkende Hulporganisaties en vindt het naar haar zeggen idioot dat de Nederlanders alleen maar geïnformeerd worden over de inzet van giften die via de giro 555 actie zijn opgehaald en niet over de gelden die rechtstreeks via de minister voor Ontwikkelingssamenwerking door de belastingbetaler op tafel is gelegd voor noodhulp en wederopbouw.

Nederland heeft in totaal 426 miljoen euro ter beschikking gesteld via een gezamenlijke inspanning van de minister voor
Ontwikkelingssamenwerking en de Samenwerkende hulporganisaties. Wat we nu zien is een strijd die de minister met de NOVIB´s van deze wereld moet aangaan over wie met de eer mag strijken, wie kan de mooiste hartverwarmende plaatjes laten zien van kinderen die weer naar school kunnen of waterputjes die zijn hersteld.

Wat de VVD betreft is dit, daar waar zo velen tijdens de tsunami om het leven zijn gekomen, ongepast. 'Om wie en wat gaat het nou eigenlijk' zegt Zsolt Szabo woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, 'om een mooie PR stunt van de Samenwerkende hulporganisaties of om de slachtoffers van de tsunami en een ordentelijke verantwoording van de besteden gelden aan de Nederlandse burger'?

Dat er sprake is van een moeizame verhoudingen binnen de Nederlandse ontwikkelingsindustrie is bekend, maar dat zowel de getroffenen van rampen alsook de belastingbetaler hierin worden meegezogen is onacceptabel. De VVD wil dat er op een uniforme en heldere wijze over giften en inzet van belastinggelden wordt gecommuniceerd. De huidige machtsstrijd dient derhalve geen enkel doel en is contra producties. 'Het zou mij niet verbazen als door dit soort incidenten donoren zich gaan afvragen of hun jaarlijkse giften wel goed worden besteed aan organisaties als bijvoorbeeld de Novib en Cordaid die het conflict lijken op te zoeken bij dit soort belangrijke onderwerpen', concludeert Szabo.

woensdag 7 december 2005

voor nadere informatie: z.szabo@tweedekamer.nl