GroenLinks

GroenLinks wil banen voor bijstandsmoeders

7 december 2005

GroenLinks wil dat alleenstaande moeders in de bijstand een deeltijdbaan krijgen voor een voltijdsalaris. Gemeenten moeten kinderopvang en zonodig een opleiding regelen. Hiermee wordt de armoede van de vrouwen en hun kinderen effectief bestreden en staan moeders niet jarenlang buiten de arbeidsmarkt.

Deze voorstellen staan in de notitie "Van aanrecht naar baanrecht" van Femke Halsema en Ineke van Gent. Deze wordt vandaag aangeboden aan minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof. Gemeenten kunnen hiermee bovendien enkele honderden miljoenen euro's besparen.

Koopkracht
In de strijd Zalm versus Verhagen steunt GroenLinks het CDA: het kabinet moet extra geld uittrekken voor het verbeteren van de koopkracht. Ineke van Gent dient hierbij een amendement in zodat de 253 miljoen niet generiek wordt uitgekeerd, maar terecht komt bij huishoudens met een inkomen op of rond het minimum. Daarnaast trekt GroenLinks 1 miljoen euro uit voor het Jeugdsportfonds, zodat kinderen van ouders met een laag inkomen lid kunnen worden van een sportclub. De langdurigheidstoeslag, die minima nu pas na vijf jaar krijgen, moet al na drie jaar worden toegekend. Hiervoor is 33 miljoen euro gevonden in de onderuitputting van het Gemeentefonds. Tot slot wil GroenLinks een eenmalige gift doen aan de Voedselbank, zodat er een landelijke dekking kan komen.

Arbeidsmarkt
Bij de behandeling van de begroting van Sociale zaken en werkgelegenheid zal Ineke van Gent de bewindslieden uitdagen om met concrete maatregelen te komen om mensen die nu langs de kant staan aan een betaalde baan te helpen. GroenLinks verzet zich tegen de plannen van Van Hoof om mensen jarenlang te laten werken voor hun uitkering, omdat hiermee een onderklasse van `werkende armen' ontstaat: werk moet lonen. Met name onder allochtonen, langdurig werklozen, arbeidsgehandicapten en vrouwen is de arbeidsparticipatie onaanvaardbaar laag. De herkeuringsoperatie van WAO-ers moet worden stilgelegd, zolang kabinet en werkgevers geen banen creëren voor deze groep. Ook moeten mensen vanuit de WAO of WW een bedrijfje kunnen starten: GroenLinks speelt binnen de begroting van het UWV 100 miljoen euro vrij waarmee microkredieten verstrekt kunnen worden aan startende ondernemers.

Kinderopvang
Minister De Geus moet in actie komen voor de kinderopvang. In de eerste plaats door werkgevers te verplichten een financiële bijdrage te leveren. Nu nog weigert één op de vier werkgevers dat. Ook zal Ineke van Gent de minister vragen zich binnen het kabinet hard te maken voor de realisatie van een sluitende kinderopvang op basisscholen. De voorstellen van minister Van der Hoeven schieten tekort. Tot slot vindt GroenLinks dat ouders niet de dupe mogen worden van het faillissement van Kids Concern, een bedrijf dat de betaling van de bijdragen voor de kinderopvang regelt. De Geus moet dat gaan regelen met de werkgevers en de Belastingdienst.

De notitie "Van aanrecht naar baanrecht" is hier te vinden. De volledige inbreng van Ineke van Gent staat hier.

Ineke van Gent

«