Gemeente Utrecht



Wethouder kan het dak op

Eerste IVDV-keurmerk voor dakveiligheid van Nederland

Het dak van Domplein 4 is veilig. Wethouder Harm Janssen voor Grondzaken zal op 12 december 2005 om 13:30 uur het dak van dit pand van het Centrum voor de Kunsten in Utrecht inspecteren. Hij kan dat met een gerust hart doen, want het Instituut voor Dakveiligheid (IVDV) geeft op 12 december het eerste keurmerk IVDV van Nederland voor dakveiligheid af voor het dak.

De gemeente Utrecht is beheerder van het pand en heeft zich ingespannen om het dak volledig volgens Arbonormen veilig te maken. De gemeente heeft hiervoor permanente valbeveiliging aangebracht en diverse daktoegangen aangepast. Daarnaast is er in een procedure beschreven hoe er veilig op de daken gewerkt kan worden. Om er zeker van te zijn dat het veiligheidsniveau gehandhaafd blijft heeft de gemeente besloten om het Keurmerk IVDV aan te vragen. Het IVDV zal jaarlijks toetsen of de maatregelen nog steeds voldoende zijn voor het borgen van veilige arbeidsomstandigheden tijdens het uitvoeren van werkzaamheden aan de daken. Het Keurmerk fungeert als een onafhankelijk signaal, voor alle belanghebbende partijen die zich op een dak begeven, dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan.

Het Keurmerk IVDV is een onafhankelijk certificaat, waarmee de veiligheid op een dak gewaarborgd wordt. Hiermee toont de gebouweigenaar aan, alle inspanningen te hebben gedaan om een veilige situatie op het dak te creëren. Het Instituut voor Dakveiligheid onderscheid zich met het Keurmerk IVDV door een statische beproeving van de bevestiging van de verankeringpunten ten behoeve van valbeveiligingssystemen. Beproeving wordt uitgevoerd door een onafhankelijke inspectie-instelling, welke voor deze werkzaamheden dient te zijn geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie. Bij beproeving vindt in tegenstelling tot keuring, een belasting (trekproef) plaats van het systeem conform de geldende NEN-norm. Hiermee krijgt de gebouweigenaar de garantie dat het aangebrachte systeem na plaatsing volledig bestand is tegen de krachten die tijdens een val vrijkomen. Kortom absolute zekerheid en veiligheid! Het certificaat is geldig voor 3 jaar. De initiële audit voor verkrijging van het Keurmerk IVDV wordt uitgevoerd door het Instituut voor Dakveiligheid. De jaarlijkse periodieke audit wordt door een Veilig Dak Inspecteur uitgevoerd. Deze dient erkend te zijn door het Instituut voor Dakveiligheid. Na 3 jaar wordt opnieuw een initiële audit uitgevoerd. Het certificaat wordt gezamenlijk afgegeven met een signaleringsbord dat bij de toetreding tot het dak zichtbaar dient te worden opgehangen.

Noot voor de media:

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om bij de uitreiking en inspectie aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, telefoon 030 286 10 15 of 06 250 327 39.