Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 7 december 2005

Persbericht: TLN redelijk tevreden over akkoord rij- en rusttijden

Transport en Logistiek Nederland is redelijk tevreden over het gisteravond gesloten akkoord tussen Europees Parlement, Raad en Commissie over de rij- en rusttijden. Deze Europese verordening sleepte al jaren voort. TLN is blij dat de onzekerheid is weggenomen en de ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Het bereikte compromis komt op veel punten de Nederlandse wegtransporteurs tegemoet.

TLN is vooral gelukkig dat de dagelijkse rusttijd beperkt is gebleven tot elf uur in plaats van de door het parlement voorgestelde twaalf uur. Verder is besloten dat langs de weg alleen op rij- en rusttijden gecontroleerd mag worden en niet op naleving van de arbeidstijden. Belangrijk voor TLN is dat gestreefd wordt naar harmonisering van de handhaving op de naleving van rij- en rusttijden, waardoor voorkomen wordt dat transporteurs met disproportionele boetes in het buitenland worden opgezadeld. Tenslotte is ook het onzinnige artikel dat een chauffeur niet meer in zijn cabine zou mogen slapen gesneuveld.

Ondanks de gegeven duidelijkheid wordt met de nieuwe verordening een stringenter beleid ingevoerd, terwijl in deze tijd juist een flexibeler inzet van wegvervoer noodzakelijk is. Zo is in de nieuwe verordening het opsplitsen van de dagelijkse rust beperkt tot 3 + 9 uur. Tevens moet een chauffeur nu om de 14 dagen minstens 45 uur rust nemen. Hierdoor wordt een zesdaagse werkweek bemoeilijkt.

Ook over een belangrijk onderdeel van de rij- en rusttijden, de invoering van de digitale tachograaf, is in de nieuwe verordening een akkoord bereikt. Vanaf begin mei 2006 moeten alle nieuwe vrachtauto's hiervan voorzien zijn. TLN is blij dat er eindelijk duidelijkheid is, maar maakt zich nog altijd zorgen over de uitvoering. In mei zijn niet alle EU-landen in staat de digitale tachograaf in te voeren, waardoor mogelijk een ongelijk speelveld zal ontstaan.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp 079-3636208.