Gemeente Haarlem


7 december 2005

353/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Bereikbaarheid Waarderpolder op de agenda


College besluit tot definitieve gunning bouw Schoteroogbrug


Het college van B&W heeft besloten het werk voor de Schoteroogbrug en de woningbouw definitief te gunnen aan de bouwcombinatie Strukton/Boskalis/Van Hoogevest. Deze combinatie presenteerde in september het plan 'Land in Zicht' voor de ontwikkeling van de nieuwe brug over het Spaarne én de herontwikkeling van het jachthavengebied. Met de komst van de nieuwe verbinding zal de Waarderpolder beter en directer ontsloten worden voor fiets- en autoverkeer. De aanbesteding is voordeliger uitgevallen dan waarmee de gemeente in haar begroting rekening heeft gehouden. De gunning is definief na instemming door de raad op 21 december.

Het plan 'Land in Zicht'omvat een brug met een breedte van 20 meter en een lengte van 260 meter. De nieuwe verbinding, tussen de jachthaven en de Waarderpolder, krijgt een eenzijdig fietspad in twee rijrichtingen en voetpaden aan beide zijden. De herontwikkeling van het jachthavengebied omvat de bouw van een 140 woningen, van verschillende prijsklassen, en rond de 200 parkeerplaatsen. Voorts voorziet het plan in een nieuwe locatie voor de Haarlemse Jachtclub, de hengelsportvereniging en de scoutinggroep Kon Tiki. In principe blijft de kanovereniging gevestigd op de huidige locatie.

De gunning vindt nu plaats nadat het plan in de inspraak is geweest. De inspraak heeft niet geleid tot wijzigingen. Voor de bouw van de brug over het Spaarne, de woningen en de verenigingen vraagt het college de raad het benodigde krediet vrij te geven. Indien de raad accoord gaat, volgt op 22 december de ondertekening van het contract en zal de naam voor de brug, die door de inwoners van Haarlem is gekozen, bekend worden gemaakt.


Deelprogramma Bereikbaarheid Waarderpolder

Behalve de Schoteroogbrug dienen ook andere infrastructurele projecten de bereikbaarheid van de Waarderpolder te verbeteren. Deze projecten bestaan uit: ontsluiting stadion; verbreding Kegge Stastok viaducten; fly-over; Oostweg; reconstructie Oudeweg en Prinsenbrug; aanpassingen Spaarndamseweg en Waarderbrug en optimalisering fiets en openbaar vervoer.
Het college heeft besloten deze projecten onder te brengen in het 'deelprogramma bereikbaarheid Waarderpolder'. Daarmee komen genoemde projecten als één programma in het Investerings Plan (IP) en kan de organisatie en besluitvorming gecoordineerd verlopen conform de opgestelde prioritering. Een ander doel is dit programma te gebruiken als basis voor afspraken met de provincie Noord-Holland en andere medefinanciers.


Oostweg

De Oostweg, de toekomstige verbinding tussen de Schoteroogbrug en de Camera Obscuraweg in de Waarderpolder, is één van de projecten die de komende jaren zal worden gerealiseerd om de Waarderpolder beter bereikbaar te maken. Met een variantenstudie is het definitieve trace voor de Oostweg bepaald via de Waarderweg en de Oudeweg. Op routing, kosten, draagvlak en veiligheid scoorde deze variant het best. Het project Oostweg moet tegelijkertijd met de Schoteroogbrug zijn afgerond. Het college stelt de raad voor akkoord te gaan met de variantenstudie waarmee de definitiefase wordt afgesloten. Over het programma van eisen voor de Oostweg zal nader gesproken worden met de provincie.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl

---- --