* Brief aan Staatssecretaris

Provincie uit zorgen bij Staatssecretaris:

"Minder vliegverkeer over Flevoland"

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland hebben, samen met de gemeente Lelystad, staatssecretaris Melanie Schulz van Haegen van VenW verzocht ervoor te zorgen dat er minder vliegverkeer richting Schiphol over Flevoland plaatsvindt.

Steeds meer burgers uit Flevoland klagen over de toename van vliegverkeer. Mensen klagen over de toename van het aantal vliegbewegingen, de geringe hoogte waarop wordt gevlogen en het vroege tijdstip waarop van `het wachtlokaal' boven Lelystad en Dronten wordt gebruikt.

GS verzoeken de staatssecretaris doen concrete voorstellen voor verbetering van gebruik van het luchtruim boven Flevoland:
1. optimalisatie van de aanvliegroutes waarbij niet boven bewoond gebied maar boven open water wordt gevlogen

2. om bij de herschikking van het gebruik van het luchtruim (de discussie over burger/militair gebruik) het wachtlokaal voor vliegtuigen met de bestemming Schiphol tussen Lelystad en Dronten te verplaatsen naar een locatie boven het Markermeer of IJsselmeer
3. instelling van een minimale vlieghoogte van 7.000 ft boven Lelystad en minimaal 3.000 ft boven Almere en deze in de praktijk adequaat te handhaven

4. verhogen van de hoogte waarop het instrumentarium in de cockpit van een vliegtuig is afgesteld op de plaatselijke luchtdruk. Nu gebeurt dat vanaf 3.000 ft, voorgesteld wordt dit op 5.000 ft al te doen.