Holst Centre en NanoNed samenwerking nanotechnologie

Stichting imec nederland

PERSBERICHT

Excellent nanotechnologie onderzoek afgestemd op industriële noden Holst Centre en NanoNed zullen samenwerken rond nanowetenschappen en nanotechnologie

7 december 2005 - Het Eindhovense onderzoeksinstituut Holst Centre en het Nederlandse netwerk NanoNed hebben een memorandum of understanding ondertekend om strategisch samen te werken. Via deze samenwerking willen ze de wetenschappelijke excellentie in NanoNed op het gebied van nanowetenschappen en nanotechnologie koppelen met de marktgerichte onderzoeksprogramma's van het Holst Centre in het domein van draadloze sensornetwerken en systemen-op-folie.

Het doel van de samenwerking is een aantal onderzoeksonderwerpen te definiëren vanuit het Holst Centre. Promovendi en postdocs zullen door leidinggevende wetenschappers van de NanoNed vlaggenschepen worden begeleid in nauw overleg met wetenschappers van het Holst Centre. Mogelijke werkterreinen zijn nano-elektronische materialen, nano-fluïdica, nano-fabricage en bionanosystemen. De samenwerking zal in het eerste kwartaal van 2006 uitgewerkt worden en effectief van start gaan in april 2006.

Kennisbundeling tussen industrie, universiteiten en onderzoeksinstellingen is essentieel voor kostenefficiënte productinnovatie en optimale benutting van onderzoeksbudgetten. Door de toepassingsgerichte onderzoeksprogramma's van het Holst Centre te koppelen aan NanoNed onderzoek kan de kennis gegenereerd aan universiteiten optimaal benut worden.

NanoNed zal dankzij deze samenwerking zijn onderzoek nog beter kunnen afstemmen op de noden van de industrie via de marktgedreven programma's van het Holst Centre. Het Holst Centre zal een katalysator zijn om het lange-termijnonderzoek aan de universiteiten optimaal te kunnen inzetten voor productinnovatie door de industrie.
---einde---

Informatie voor de redactie
Over het Holst Centre
Het Holst Centre werd opgericht in 2005 met steun van Economische Zaken Nederland en de Vlaamse Overheid en is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO zijn de initiatiefnemers. Het Holst Centre moet uitgroeien tot een internationaal erkend open onderzoeksinstituut dat generische technologieën en technologieplatformen ontwikkelt voor intelligente draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en systemen-op-folie. Via het Holst Centre kan de industrie nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt brengen ter verbetering van welzijn en welvaart via open innovatie. Hiertoe vormt het Holst Centre een brug tussen kennisinstellingen en industrie. Het centrum zal industriële activiteiten in Nederland en Vlaanderen versterken, aantrekken en creëren.

Over NanoNed
NanoNed is een initiatief van acht kennisinstituten en Philips en behelst investeringen in experimentele faciliteiten, wetenschappelijk onderzoek en kennisdisseminatie. Met deze combinatie willen de initiatiefnemers de sterktes binnen Nederland op het gebied van nanowetenschappen en nanotechnologie bundelen. Bovendien willen ze gezamenlijk het toekomstpotentieel van nanotechnologie als bron van economische groei in een hoogproductieve, duurzame kenniseconomie voor Nederland vergroten. NanoNed is opgericht met steun van de Nederlandse overheid in het kader van de besteding van de aardgasbaten (Bsik, Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur).

Contactpersonen: Katrien Marent - Corporate Communication Manager IMEC -tel: +32 16 281 880 - email: Katrien.Marent@imec.be
Sandra David - Communicatie adviseur TNO Industrie en Techniek - tel: +31 40 26 50 826 - email: Sandra.David@tno.nl
Jo De Boeck - Holst Centre - tel 040 2774 000, e-mail: deboeck@imec-nl.nl Léon Gielgens (STW, secretaris NanoNed), tel. 030 6001 318, l.gielgens@stw.nl, www.nanoned.nl.