Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland wordt zichtbaar groener

Realisatie van recreatieve groengebieden stap verder

In het akkoord Zuidvleugel Zichtbaar Groener hebben de ministeries van LNV en VROM, provincie en regiobesturen de voorwaarden vastgelegd om 4.200hectare nieuwe recreatieve groengebieden te realiseren. De realisatie van dit recreatief groen is hiermee financieel zo goed als geregeld. Het rijksbudget is tot 2013 gegarandeerd. Bewoners van de Zuidvleugel (het gebied langs de grote steden Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Gouda) hebben door dit akkoord binnen tien jaar meer recreatiemogelijkheden dicht bij huis. Het akkoord werd door genoemde partijen ondertekend tijdens de Zuidvleugelconferentie op 7 december 2005.

Groen realiserenVoor het behoud van de leefkwaliteit en het verbeteren van het vestigingsklimaat in de Zuidvleugel is het realiseren van voldoende recreatiemogelijkheden belangrijk. In 2005 is onder regie van de provincie Zuid-Holland het project Zuidvleugel Zichtbaar Groener van start gegaan. Doel van het project is de realisatie van recreatiegebieden in de Zuidvleugel een impuls te geven. Er zijn afspraken gemaakt over financiering, planologische verankering en trekkerschap van groenprojecten in de regio.

Financiën vastgelegd Per regio en project zijn financiële afspraken gemaakt over aankoop, inrichting en beheer en de betrokken projectverantwoordelijke. Het unieke van het akkoord is dat regionale partijen in korte tijd de door het Rijk verlangde cofinanciering hebben geregeld waarmee een basisinrichting wordt gerealiseerd. Het rijk betaalt de meeste kosten van de grondaankoop. Na realisatie worden de ingerichte gebieden overgedragen aan de beherende organisaties. Het rijk betaalt voor de inrichtingskosten een vaste bijdrage per hectare, ongeacht de cofinanciering door overige partijen. Over beheerkosten zijn specifieke projectafspraken gemaakt. Voor zo'n tweederde van het nieuwe groen neemt het rijk het beheer voor haar rekening. Eenderde deel wordt door de gemeenten, waterschappen of recreatieschappen beheerd. In dit geval bedraagt de provinciale bijdrage gemiddeld 25 procent van de beheerkosten.

Planologisch verankerdEssentiële voorwaarde voor een voortvarende aanpak is het op korte termijn planologisch verankeren van de projecten. De provincie zorgt dat de projecten op adequate wijze in het streekplan zijn vastgelegd. Uiterlijk op 31 december 2007 is dit gerealiseerd. Gemeenten zorgen ervoor dat uiterlijk 31 december 2008 de eventuele wijzigingen geregeld zijn in een nieuw vast te stellen bestemmingsplan of door middel van bestemmingsplanwijzigingen.

Gemeenten, waterschappen en recreatieschappen aan zetGemeenten, waterschappen en recreatieschappen worden gevraagd de projectafspraken te bevestigen en de overeenkomst uiterlijk 1 juli 2006 te ratificeren. Afgesproken is dat de gemeenten de realisatie van het groen op hun grondgebied mogelijk maken. Belangrijke voorwaarde is dat de groenplannen tijdig in bestemmingsplannen worden verankerd. Voor 2013 moeten de projecten zijn uitgevoerd.

De volledige tekst van het Onderhandelingsakkoord Zuidvleugel Zichtbaar Groen staat op www.zuidvleugel.nl

Projectenlijst Zuidvleugel Zichtbaar Groener 2005

Zuidvleugelregio

project voor recreatief groen

taakstelling

in ha

Samenwerkingsverband Holland Rijnland

Rijnfront

13,5

Haarlemmermeer

140

Ghoybos

18

Duivenvoorde corridor

29

As Leiden-Katwijk

38,5

Oostvlietzone

17

Vlietlandzone

45

Stadsgewest Haaglanden

Balij/Bieslandse Bos

178

Groenzone Berkel-Pijnacker (incl deel Stadsregio Rotterdam)

380

Bergboezem/Oude Leede (incl deel Stadsregio Rotterdam)

155

Leidschendammerhout en Starrevaart

80

Noordrand Leidschendam

8

Nieuwe Driemanspolder

325

Zwethzone

78

Ruijven en Zuidpolder Delfgauw

50

Vlietranden/Vlietzone

36

Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland

Bentwoud (incl 125 ha PPS)

1300

Eendragtspolder (incl 175 ha PPS)

473

Goudse regio (Noordwest, middengebied en groenblauwezone zuidoost, incl 100 ha PPS)

200

Groene Zoom

42

Stadsregio Rotterdam

Bleiswijkse Zoom noord

35

Hoekse Park Oost en West (incl 51 ha PPS)

170

Boterdorpse polder

20,3

Nessebos

30

Rottezoom (incl 125 ha PPS)

250

Drechtsteden

Eiland van Dordrecht (Bovenpolder, Cannemans en Louisapolder, Noorderdiepzone, Hania's polder en Zuidbuitenpolder)

395

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22