De Nederlandse Bank


DNB publiceert Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland Persbericht

Datum 07 december 2005
Organisatie leeg DNB

Doelstelling van deze nieuwe publicatie van de Nederlandsche Bank is het bevorderen van de financiële stabiliteit in Nederland, door monitoring en identificatie van de risico's voor het financiële systeem.


* Scenario's financiële stabiliteit

* Nieuwe risico's door opkomst hedge funds en kredietderivaten
* Hypothecaire kredietgroei verhoogt kwetsbaarheid huishoudens
* Frauderisico in betalingsverkeer beperkt

Deze en andere onderwerpen zijn te lezen in de nieuwe editie van het ieder halfjaar verschijnende Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland.

Financiële stabiliteit afhankelijk van rentescenario's Omdat de Nederlandse banken voldoende weerstandvermogen hebben hoeft een `mondiaal correctie scenario' niet te leiden tot financiële instabiliteit. Niettemin zal een correctie van de mondiale onevenwichtigheden via schokken in rentes, wisselkoersen en vermogensprijzen de banken confronteren met dalende rente-inkomsten en commissies en stijgende kredietrisico's. Een `malaise-scenario' met een verder dalende kapitaalmarktrente is vooral ongunstig voor de levensverzekeraars en pensioenfondsen. Dit scenario kan leiden tot onderdekking of forse reservetekorten bij een aantal pensioenfondsen. Een rentedaling werkt bij de pensioenfondsen en verzekeraars per saldo negatief door op de balans tegen marktwaarde doordat de gemiddelde looptijd van de verplichtingen langer is dan van de activa.

Opkomst hedge funds en kredietderivaten leidt tot nieuwe tegenpartij- en reputatierisico's
Voor financiële instellingen leidt de sterke groei van hedge funds en de handel in kredietderivaten en andere complexe financiële producten tot nieuwe tegenpartij- en reputatierisico's, risico´s die kunnen rekenen op toenemende aandacht van DNB en andere toezichthouders in de wereld. Bij een eventuele omslag in het marktsentiment kunnen partijen te maken krijgen met (onverwacht) grote verliezen op hun posities. Het onvoldoende kunnen inschatten van exposures heeft door de opkomst van de nieuwe innovatieve instrumenten de risico's voor het financiële systeem vergroot. Bovendien werken besmettingseffecten mogelijk breder door in het financiële stelsel en de economie dan voorheen vanwege de toegenomen beleggingen van institutionele beleggers en huishoudens in hedge funds.

Hypothecaire kredietgroei verhoogt kwetsbaarheid huishoudens De Nederlandse huishoudens zijn financieel kwetsbaarder geworden door hoge schulden, verkorting van rentevaste perioden en het recente gebruik van variabele rentes. De vraag is of de huishoudens zich wel voldoende bewust zijn van de risico's en verplichtingen die zij dragen. Door maatschappelijke trends komt de verantwoordelijkheid voor de eigen financiële positie steeds meer te liggen bij de consument. De meest kwetsbare groep zijn de jonge huishoudens (`starters') die nog geen vermogensbuffer hebben opgebouwd. De sterke concurrentie tussen kredietverstrekkers heeft bijgedragen aan een aanhoudend snelle groei van de hypothecaire kredietverlening. Meer in het algemeen geldt dat als financiële instellingen bewust of onbewust ondeugdelijke financiële producten verkopen of in hun informatievoorziening naar de consument tekort schieten, ze met aansprakelijkheidsrisico's kunnen worden geconfronteerd.

Frauderisico in betalingsverkeer beperkt
Ondanks enkele incidenten lijken de frauderisico's in het retailbetalingsverkeer in Nederland beperkt vanwege een adequate beveiliging en controle. Om voorbereid te zijn op een acute crisissituatie zouden de crisisplannen van financiële instellingen in een aantal gevallen meer rekening moeten houden met het potentiële verlies van mensen, kennis en kunde. Ook dienen de crisisplannen `up to date' gehouden te worden. DNB bewaakt de voortgang op deze punten.

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (020-524 2712, 06 524 96 900).