Rcg nwn

Postbus 3229
2601 DE DELFT
telefoon: 015 - 213 17 30

Bezoekadres:
Château Blanc
Broekmolenweg 20
2289 BE RIJSWIJK
(Delft Noord)

Eerste stap gezet richting elektronische uitwisseling van patientengegevens in de regio.

Delft, 7 december 2005

Een Verwijs Index met uniek geïdentificeerde patiënten uit de regio Delft Westland Oostland en Nieuwe Waterweg Noord is een feit! Hiermee loopt de regio vooruit op de landelijke ontwikkelingen en is een belangrijke basis gelegd voor het Elektronische Patiënten Dossier in de toekomst.
De Regionale Verwijs Index bevat op dit moment de patiëntenbestanden van het Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis (totaal ca 560.000). De bestanden van de overige zorginstellingen en individuele zorgverleners in de regio volgen de komende maanden. Begin 2006 is dan een volledige Regionale Verwijs Index, waarin alleen de algemene gegevens van de patiënten opvraagbaar zijn, een feit. Deze Verwijs Index fungeert als een 'verkeerstoren' die weet waar medische gegevens van patiënten zich bevinden. Via deze Verwijs Index kunnen in de toekomst dan ook medische gegevens geraadpleegd worden. Dit is de basis voor de totstandkoming van een regionaal Elektronische Patiënten Dossier (EPD). Een eerste belangrijke stap is dus gezet. Want als patiënten niet uniek geïdentificeerd zijn, is het niet mogelijk om tussen zorginstellingen en individuele zorgverleners medische gegevens uit te wisselen. De zorgverlener wil immers zeker weten dat de gegevens juist en van die ene patiënt zijn.

In de toekomst kunnen alleen de geautoriseerde zorgverleners met een druk op de knop medische gegevens van een patiënt inzien. Dit betekent snel de juiste en actuele informatie opvragen voor een nog betere zorgverlening, waarbij de kans op fouten sterk vermindert. En dit is hard nodig. De kosten van vermijdbare medicatiefouten in Nederland wordt geschat op 300 miljoen Euro per jaar (o.a. door onnodige ziekenhuisopnames). Voorlopig gaat het in deze regio alleen nog om inzage in de algemene gegevens zoals naam, adres, woonplaats en geboortedatum (NAW gegevens). Maar de bedoeling is dat in maart 2006 een eerste voorbeeld van elektronische uitwisseling van medische gegevens een feit is. Hiertoe zijn de projecten Elektronisch Medicatie Dossier en Waarneem Dossier Huisartsen opgestart. Hiermee gaat de regio tot de 'voorlopers' in Nederland behoren.

Het is nú nog niet actueel, maar patiënten kunnen natuurlijk zelf bepalen of een zorgverlener hun medische gegevens mag inzien. Zij kunnen hier dan ook bezwaar tegen maken. De ingang hiervoor is het Patiënten Informatie Punt (PIP) dat per 1 december 2005 in de regio operationeel wordt. Patiënten zullen uiteraard tijdig geïnformeerd worden wanneer medische gegevensuitwisseling actueel wordt.

Vanzelfsprekend zijn patiëntengegevens vertrouwelijk en er is dan ook rekening gehouden met de randvoorwaarden voor uitwisseling van gegevens, zoals vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Om vertrouwelijkheid van gegevens te kunnen garanderen voldoet het gebruikte systeem in de regio aan de landelijk geldende eisen, zoals neergelegd door NICTIZ (Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg).

Het project Unieke Patiënten Identificatie (UPI) is ruim een jaar geleden geïnitieerd door de ICT Stuurgroep van de Regionale Commissie Gezondheidszorg Delft Westland Oostland/Nieuwe Waterweg Noord (RCG DWO/NWN). Hierin zijn alle grote zorginstellingen in de regio en Zorgverzekeraar DSW vertegenwoordigd. De RCG hecht grote waarde aan het verbeteren van de transmurale zorg door het inzetten van Informatie en Communicatie Technologie (ICT). Het project is uitgevoerd in samenwerking met leverancier Uzorg (www.uzorg.nl).

Contact
Cécile Engels, Bureauhoofd RCG DWO/NWN; tel. 015-2131671, e-mail: cercgdwo@euronet.nl
Marja Snoeijen, projectleider; tel. 010 242 2771, e-mail: Marja(underscore)Snoeijen@dsw.nl