Vereniging Nederlandse Gemeenten

actuele handreiking gemeentelijk grondprijsbeleid op vng-net

Hoe kunnen gemeenten een marktconforme grondprijs bepalen in relatie tot de gewenste woningkwaliteit? Gemeenten geven regelmatig aan behoefte te hebben aan gefundeerde informatie bij het realiseren van hun gemeentelijk grondbeleid en in het bijzonder hun grondprijsbeleid. Om hieraan tegemoet te komen, is een handreiking opgesteld, waarin waar mogelijk praktijkvoorbeelden de theorie illustreren.

Onlangs is het Convenant Gemeentelijk Grondprijsbeleid geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt dat vrijwel alle gemeenten wél in de geest van het convenant te werken, maar het niet allemaal expliciet gebruiken. Gemeenten noemen daarvoor als reden (onder andere) de ingewikkeldheid van de residuele methode en tevredenheid met andere methoden. In het licht hiervan heeft de VNG besloten geen nieuw convenant te sluiten.

Aansluitend op de inhoud van het convenant brengen wij echter een praktijkgerichte handreiking gemeentelijk grondprijsbeleid uit De prijs van kwaliteit : handreiking gemeentelijk grondprijsbeleid woningbouw. In deze handreiking is aan de hand van concrete projecten uitgewerkt hoe gemeenten kunnen omgaan met de verschillende aspecten van het grondbeleid in relatie tot de woningkwaliteit. De handreiking is een gezamenlijke uitgave van Neprom, NVB, VNG en VROM en is opgesteld door Ecorys-Vastgoed. * De prijs van kwaliteit : handreiking gemeentelijk grondprijsbeleid woningbouw (Neprom, NVB, VNG en VROM, 20-9-2005) 1.57 Mb * Evaluatierapport Convenant gemeentelijk grondprijsbeleid 2002-2005 (Ecorys, 4-10-2005) 0.19 Mb * Dossier 'Grondprijsbeleid op VNG-net

geactualiseerd op: 07 december 2005