Vereniging Nederlandse Gemeenten

Uitkomsten knelpuntenmonitor woningbouw 2005 bekend

Voor alle partijen die betrokken zijn bij de woningbouwproductie is het belangrijk om inzicht te krijgen én te houden in de knelpunten die zich voordoen in alle fasen van het bouwproces. Onlangs is de Knelpuntenmonitor Woningbouw 2005 uitgekomen. Deze rapportage is het vervolg op de monitor uit 2003 (de nul-meting) .

De Knelpuntenmonitor onderzoekt in hoeverre benoemde knelpunten in de praktijk worden ervaren. Hiertoe wordt periodiek een enquête gehouden onder gemeenten en marktpartijen (projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningbouwcorporaties).

Onlangs is de 1-meting afgerond. Het beeld is vergelijkbaar met dat van de nul-meting uit 2003. Op onderdelen zijn er wel enkele verschuivingen zichtbaar. Knelpunten met betrekking tot arbeidsmarkt, consumentenvertrouwen, ingewikkeldheid van regelgeving worden sterker ervaren. De Knelpuntenmonitor geeft een integraal beeld van de knelpunten die álle partijen ervaren. De deelrapporten gaan in op de specifieke problemen van gemeenten en marktpartijen.

Opdrachtgevers voor de monitor zijn VROM, NVB, Neprom, Aedes en de VNG.

Knelpuntenmonitor Woningproductie 2005 : ervaren knelpunten door marktpartijen en gemeenten (Onderzoeksinstituut OTB, 11 november 2005) * Integrale samenvatting 0.57 Mb * Deelrapport gemeenten 0.75 Mb * Deelrapport marktpartijen 0.78 Mb * Naar het dossier woningbouw op VNG-net

geactualiseerd op: 07 december 2005