Gemeente Breda

Burgemeester maakt haast met accountantsonderzoek naar fractievergoedingen

Burgemeester Van der Velden van Breda maakt haast met het al eerder aangekondigde accountantsonderzoek naar de fractiebestedingen over 2005. Hij heeft met de fractievoorzitters afgesproken dat ze op korte termijn de benodigde gegevens aanleveren zodat de accountant in januari 2006 zijn rapport kan uitbrengen.

De burgemeester heeft hiertoe besloten naar aanleiding van twee zaken die deze week in dit verband speelden. Maandag nam de heer B. Joosse ontslag omdat hij de uitgave van de fractievergoeding die hij in zijn periode als zelfstandige fractie had ontvangen, niet kon verantwoorden. Dinsdag bleek dat raadslid J. Stubenitsky een bedrag met rente had geleend uit de fractievergoeding van Leefbaar Breda.

Dit is niet in overeenstemming met het feit dat fractievergoedingen uitsluitend gebruikt mogen worden voor fractiedoeleinden.

Tevens meldt de burgemeester dat in opdracht van het fractievoorzittersoverleg een werkgroep uit de raad aan de slag gaat om te komen tot een voorstel voor een nieuwe verordening op de fractievergoeding. Ook dit was al een bestaand voornemen maar wordt nu snel in gang gezet zodat er in januari 2006 een nieuwe verordening ligt waarin de regels voor het gebruik van de fractievergoedingen helder en eenduidig op papier komen.

Breda, 7 december 2005