Provincie Overijssel

Overijssels afval levert bio-energie

Plantaardig afval kan binnenkort in Overijssel dienstdoen als brandstof voor energie opwekking. Het provinciebestuur heeft hiervoor het licht op groen gezet door de gemeente Enschede een verklaring van geen bezwaar te verlenen voor de bouw van een Biomassa Elektriciteitscentrale (BEC) op bedrijventerrein Boeldershoek. Op dit moment werkt de provincie aan het vervolmaken van de benodigde milieuvergunning voor Twence BV.

Energiedoelen

Door het verbranden van plantaardig afval (biomassa), zoals hout, grof snoeimateriaal en restmateriaal uit composteringen, wordt de CO2-uitstoot fors teruggebracht. Met de warmte die vrijkomt bij het verbranden van biomassa wordt op een duurzame manier groene stroom opgewekt.

Van de totale energievoorziening in Overijssel willen Gedeputeerde Staten voor 2020 ruim tien procent leveren via duurzame energievoorzieningen. De nieuwe Biomassa Elektriciteitscentrale levert een bijdrage van ongeveer twaalf procent aan deze provinciale doelstelling (18,1 Megawatt). Dit is voldoende voor circa 46.000 huishoudens.

Het actieplan bio-energie Overijssel âEnergie voor het oprapenâ geeft meer informatie over het provinciale energiebeleid en is te downloaden via www.overijssel.nl/milieu/energie_en_klimaat.

Verklaring van geen bezwaar

De Biomassa Elektriciteitscentrale is een project van Twence BV. Omdat dit project niet past binnen het huidige bestemmingsplan, de grond heeft de bestemming afvalstortterrein, is door Gedeputeerde Staten een verklaring van geen bezwaar afgegeven. De gemeente Enschede kan hierdoor voor de BEC vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan.

Op dit moment werkt de provincie nog aan het vervolmaken van de benodigde milieuvergunning voor Twence BV. De ontwerpbeschikking heeft van 23 september tot en met 21 oktober ter inzage gelegen. Hierop heeft de provincie zes bedenkingen ontvangen. Deze bedenkingen richten zich onder andere op luchtemissies en geluidhinder. Gedeputeerde Staten zullen naar verwachting begin 2006 een definitief besluit nemen over de milieuvergunning.

Locatie

De BEC wordt gebouwd boven een zogenaamde caverne (zoutholte). Cavernes ontstaan door de zoutwinning van Akzo Nobel in het gebied Boeldershoek. De Staatstoezicht op de mijnen heeft de provincie laten weten dat de bouw van de nieuwe Biomassa Elektriciteitscentrale geen veiligheidsrisicoâs oplevert. Een bodemdaling is de komende jaren niet te verwachten.