Gemeente Gouda


persbericht: gemeente presenteert masterplan fluwelensingel (6/12/2005)

woningbouw en voorzieningen aan oostrand binnenstad

De oostrand van de Goudse binnenstad wordt in de komende jaren ontwikkeld. Er komt onder andere woningbouw en een scala aan, voornamelijk kleinschalige, stedelijke voorzieningen. Een en ander staat omschreven in het Masterplan Fluwelensingel. Het college van BenW heeft op 15 november 2005 dit Masterplan vrijgegeven voor consultatie met de omwonenden, het wijkteam Kort Haarlem en andere betrokkenen. Na deze consultatieronde zal het college van burgemeester en wethouders het Masterplan definitief vaststellen. De gemeenteraad wordt van het Masterplan Fluwelensingel op de hoogte gebracht.

informatiebijeenkomst
Ter consultatie van het plan houdt de gemeente Gouda op 8 december 2005 een informatiebijeenkomst voor de betrokkenen bij het plan, in de raadszaal van het stadhuis. Deze bijeenkomst vormt wat de gemeente betreft tevens de start van een langer durend contact met de betrokkenen over de planontwikkeling. De gemeente wil graag in de toekomst in samenspraak met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van omwonenden, wijkteam en bewonersorganisaties, het plan uitwerken.

masterplan
De oostrand van de Goudse binnenstad staat al enige jaren in de belangstelling bij zowel grondeigenaren, projectontwikkelaars als de gemeente. Het gebied heeft veel potentie om de functie van de binnenstad te ondersteunen én om de overgang tussen de binnenstad en de wijken die daarop aansluiten beter vorm te geven. Het Masterplan Fluwelensingel is ontwikkeld om deze potentie ook te realiseren. De reden dat het plan nu ontwikkeld wordt is de huidige en in de toekomst toenemende leegstand van bedrijfsgebouwen in dit gebied. Grondeigenaren in het gebied hadden om deze reden ook al plannen met de locatie, echter doordat de plannen steeds slechts een deel van gebied betroffen waren deze niet optimaal.

Het plan voorziet onder andere in een referentiekader voor beoordeling van geschiktheid van nieuwe plannen voor dit gebied. Verder voorziet het plan in de noodzaak van het realiseren van extra oppervlaktewateren in de wijk Kort Haarlem, om de aanpassingen in de riolering mogelijk te maken.

op welk gebied heeft het masterplan betrekking
Het Masterplan heeft betrekking op de oostelijke rand van de Goudse binnenstad en betreft met name de locatie van het stadskantoor Buytenerf, parkeerterrein Klein Amerika, de De Jong-locatie en de locaties van de Goudse IJzerwarenhandel en de Stadskwekerij. Voor de gemeente Gouda is met name het plandeel van het stadskantoor en Klein Amerika van belang. Hier kunnen de meeste gemeentelijke ambities worden gerealiseerd (wonen, parkeren, voorzieningen).

programma van het masterplan
Het geplande programma bestaat uit een variatie in woningtypen (luxe appartementen, woon/werkwoningen of stadswoningen) gecombineerd met overwegend kleinschalige, stedelijke voorzieningen. In totaal gaat het om circa 300 woningen en circa 8000 m2 vloeroppervlak aan voorzieningen. Voor wat betreft de voorzieningen kan worden gedacht aan een wijksupermarkt, kleinschalige kantoren, -instituten en verblijfsaccommodaties. Horeca is ook een optie. Deze voorzieningen zijn aanvullend op de bestaande functies binnen Gouda. Er zijn vooralsnog geen plannen voor grootschalige detailhandel in het gebied.

parkeren
Een belangrijke opgave in het Masterplan is het realiseren van voldoende parkeerplaatsen, zowel voor het programma zelf als voor het parkeren door binnenstadbezoekers en belanghebbenden. Gedacht wordt hierbij aan een verdiepte of halfverdiepte parkeergarage. Nader onderzoek ten aanzien van het parkeren is hiervoor nog wel nodig. In het nog op te stellen plan van aanpak wordt omschreven wat de volgende stappen zijn voor de realisatie van het Masterplan.