Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 7 december 2005

NWO adviseert Minister van der Hoeven over toekenningen Grootschalige onderzoeksfaciliteiten

Vijf mega-onderzoeksfaciliteiten voorgedragen voor 100 miljoen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft tijdens het Nationaal Innovatie Event op 7 december haar voordrachten voor honorering in het Nationaal programma grootschalige onderzoeksfaciliteiten bekendgemaakt. NWO adviseert Minister van der Hoeven, en via haar het kabinet, om 100 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van vijf grote onderzoeksfaciliteiten op het terrein van zowel alfa/gamma als bèta en levenswetenschappen. In januari zal het kabinet definitief besluiten over de toekenningen.

Het bedrag van 100 miljoen wordt door de overheid beschikbaar gesteld als eenmalige investering in grote onderzoeksfaciliteiten, naar aanleiding van het rapport Kennisambitie & Researchinfrastructuur van het Innovatieplatform. In deze ronde werd het beschikbare budget zo'n 15 keer overvraagd. De aanvragen waren over het algemeen van hoge kwaliteit. Er is in Nederland blijkbaar grote behoefte aan financiering van grootschalige onderzoeksfaciliteiten. NWO pleit dan ook bij de minister voor beschikbaar stellen van structurele financiering op dit terrein.

De vijf door NWO voorgedragen voorstellen zijn (in willekeurige volgorde):

Digital Databank for Newspapers
Ingediend door: Koninklijke Bibliotheek.

BIG GRID, the Dutch e-Science Grid
Ingediend door: Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF); Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (FOM-NIKHEF); Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC).

An Advanced Multi-Disciplinary Facility for Measurement and Experimentation in the Social Sciences - MESS Ingediend door: CentERdata; CentER for Economic Research; Faculteit der Economische Wetenschappen, Econometrie & Operations Research, Universiteit van Tilburg.

Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy
Ingediend door: Institute for Molecules and Materials (IMM), Faculty of Science, Radboud Universiteit.

New frontiers in imaging the brain
Ingediend door: F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, Radboud Universiteit; Leids Universitair Medisch Centrum, Radiologie; Universitair Medisch Centrum Utrecht, Beeldvorming en Beeldverwerking.

Een beknopte inhoudelijke toelichting is hieronder te vinden.

NB. Alle gehonoreerde aanvragen moeten nog een meerjarenbegroting indienen. Op grond hiervan wordt de fasering bepaald.


*** Toelichting bij de vijf voorgedragen faciliteiten ***

Digital Databank for Newspapers
Doel is het digitaliseren van de grote historische collectie van Nederlandse kranten verschenen in de periode 1618 tot en met 1995. Op deze manier komt een schat aan materiaal beschikbaar voor onderzoekers op het gebied van de alfa- en gammawetenschappen in zeer brede zin (o.a. letteren, taalkunde, historische wetenschappen, politicologie, rechten). De faciliteit biedt veel mogelijkheden voor nieuw en multidisciplinair onderzoek.
- Ingediend door: Koninklijke Bibliotheek

- Contactpersonen: W. (Wim) van Drimmelen, directeur KB; H. (Hans) Jansen Hoofd Hoofdafdeling R&D

BIG GRID, the Dutch e-Science Grid
Doel is het opzetten van een nationaal grid gebaseerde e-science infrastructuur. Dit e-Scienc Grid betekent een sterke vergroting van de in Nederland beschikbare opslagcapaciteit en rekencapaciteit die de wetenschap nodig heeft voor het opslaan, archiveren, bewerken, koppelen en uitwisselen van steeds groter wordende datastromen.
- Ingediend door: Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF); Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica (FOM-NIKHEF); Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC)
- Contactpersonen: P. (Peter) Michielse, NCF; F. (Frank) Linde, NIKHEF; B. (Bob) Hertzberger, NBIC

An Advanced Multi-Disciplinary Facility for Measurement and Experimentation in the Social Sciences - MESS Het gaat hier om een geavanceerde faciliteit voor het verzamelen van data, in het bijzonder ook gericht op experimenteel onderzoek op het domein van de methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek. De kern wordt gevormd door een representatief internetpanel van huishoudens in Nederland.
- Ingediend door: CentERdata; CentER for Economic Research; Faculteit der Economische Wetenschappen, Econometrie & Operations Research, Universiteit van Tilburg.
- Contactpersonen: M. (Marcel) Das; A. (Arie) Kapteyn; A. (Arthur) van Soest

Nijmegen Centre for Advanced Spectroscopy
Doel is een faciliteit voor materialenonderzoek en onderzoek van moleculen. De faciliteit betekent een wezenlijke versterking van het onderzoek aan de dynamica en structuur van functionele materialen, grote biomoleculen en kunstmatig samengestelde moleculaire complexen.
- Ingediend door: Institute for Molecules and Materials (IMM), Faculty of Science, Radboud Universiteit
- Contactpersoon: Th. (Theo) Rasing, IMM

New frontiers in imaging the brain
Het gaat om aanschaf/toegang tot drie 7-Tesla MRI systemen bestemd voor 'brain imaging', het maken van afbeeldingen waarop de werking van hersenen is te zien. Dankzij deze faciliteit voor medisch en cognitief onderzoek kan Nederland, in het bijzonder de aanvragende groepen, zijn vooraanstaande internationale positie op dit terrein verder versterken.
- Ingediend door: F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, Radboud Universiteit; Leids Universitair Medisch Centrum, Radiologie; Universitair Medisch Centrum Utrecht, Beeldvorming en Beeldverwerking
- Contactpersoon: P. (Peter) Hagoort


---

Noot voor de redactie,