GroenLinks

Buitenweg naar Spaanse enclaves in Marokko

Migranten 7 december 2005

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg brengt vanaf woensdag 7 december met een delegatie van het Europees Parlement een driedaags bezoek aan de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko. De europarlementariërs willen ter plekke de vluchtelingenproblematiek onderzoeken.

Nadat de enclaves in september meerdere malen door vluchtelingen waren bestormd, wees Buitenweg op de noodzaak van een Europees migratiebeleid. Ook een recent bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa, dat regelmatig wordt overspoeld door bootvluchtelingen, overtuigde haar van het feit dat de EU legale migratiemogelijkheden moet creëren. "Dat zal de problemen niet oplossen, maar wel verminderen. Hogere hekken en extra prikkeldraad helpen in ieder geval niet", aldus Buitenweg.

De delegatie van het Europees Parlement komt op woensdagmiddag aan in Madrid. Daar vindt eerst een ontmoeting plaats met de Spaanse minister van Sociale Zaken en de staatssecretaris belast met immigratie. Op donderdag brengen de europarlementariërs een bezoek aan Melilla, op vrijdag aan Ceuta. Onder andere de grenzen van de enclaves en de vluchtelingenkampen worden bezocht. Ook enkele niet-gouvernementele organisaties, die vluchtelingen aan de Marokkaanse kant van de grenzen opvangen, komen naar Ceuta en Melilla om met de delegatie van het Europees Parlement te spreken.

Zie ook:


* Arbeidsmigratie moet Europees geregeld worden
* Hogere hekken en scherpere punten zijn geen oplossing
* dossier asielbeleid EU

«