Provincie Friesland

Persverklaring
namens BFVW en provincie Fryslân
over uitspraak kievitseieren

Nummer: SW 353
Datum: woensdag 7 december 2005

Friese kievitsei-traditie kan in stand blijven

De provincie Fryslân en de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) hebben in een persgesprek vanmiddag een eerste reactie gegeven op de uitspraak van de Raad van State over het zoeken en rapen van kievitseieren:

Een eerste, heel voorlopige reactie, na eerste lezing van de uitspraak: we zijn opgelucht, er zijn genoeg aanknopingspunten voor om dit juridische besluit te repareren en het kievitseieren zoeken en rapen mogelijk te maken.

De cultuurhistorische Friese traditie kan in stand blijven, het samenwerkingverband BFVW met gekwalificeerde leden is erkend, is toegestaan volgens Vogelrichtlijn. Zoeken en rapen mag, als de effecten hiervan op de kievitenstand, aanvaardbaar zijn.

We hebben met heel veel spanning uitgezien naar deze uitspraak; van de hoogste rechter in Nederland. Zeker na de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden, midden in het raapseizoen dit voorjaar. Ook toen hebben de BFVW en de provincie samen opgetrokken.

Vanavond gaan we met elkaar praten: provincie, BFVW en BoerenNatuur om de uitspraak te bespreken. We kunnen nu daarom nog niet verder op de inhoud en mogelijke consequenties ingaan. Morgenochtend tijdens de persconferentie, dan zullen we vertellen wat dat overleg heeft opgeleverd. In ieder geval is alles erop gericht om het voor het volgende seizoen voor elkaar te hebben.


---
Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35. Dit bericht is ook te vinden op internet: www.fryslan.nl.

---- --