Gemeente Hilversum

Kerkbrink wordt verbeterd
Begin volgend jaar wordt de inrichting van de Kerkbrink op een aantal punten verbeterd. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor het voorlopig ontwerp vastgesteld. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met de winkeliers, horecaondernemers en de (voormalige) werkgroep Brinken.

De Kerkbrink ligt van oudsher in het centrum van de stad. Er zijn winkels, cafés en restaurants en een museum. De brink is autovrij, wel lopen er belangrijke fietsroutes en een busroute over het plein.

Eind jaren negentig is de Kerkbrink opnieuw ingericht. Echter, de onduidelijke verkeerssituatie, overal geparkeerde fietsen en de slechte beloopbaarheid voor blinden en slechtzienden maken verbeteringen noodzakelijk. Bovendien is er op het plein weinig levendigheid en over het kunstwerk zijn de meningen verdeeld.

Bomen, gras en bankjes
In het middengedeelte komt een verhoogd grasveld waardoor de Kerkbrink er vriendelijker uit zal zien. Een aantal bomen wordt verplaatst, ze vormen straks samen met de andere bomen een (historische) driehoek in het grasveld. Langs het plein komen nieuwe, skate-onvriendelijke, bankjes.

Fietsen en bussen
Door de aanleg van het driehoekige grasveld kunnen fietsers niet meer kriskras het plein oversteken of overal op het plein hun fiets neerzetten. De boomkorven, waar nu veel fietsen tegenaan worden gezet, worden weggehaald. De nieuwe bankjes langs de randen van het plein zorgen ervoor dat bussen en fietsen alleen over een smalle strook kunnen rijden. De bussen rijden minder dicht langs de gevels.

Evenementen, muziek en gezelligheid
De horecaondernemers willen op het plein een aantal terrassen maken. Het grasveld is te gebruiken voor evenementen zoals die regelmatig op de Kerkbrink worden gehouden. Het gras kan worden afgedekt met houten vlonders.
Met de slogan 'Heb hart voor Hilversum' zamelt de Rotary Hilversum geld in om Hilversum (weer) een muziektent te geven. Op de Kerkbrink is daarvoor straks ruimte gereserveerd op een zodanige plek dat winkels en andere voorzieningen bereikbaar blijven bij evenementen.

Kunstwerk
Het aanwezige kunstwerk wordt afgedekt en niet verwijderd. Hierover is overeenstemming bereikt met de kunstenaar. De historische ontwikkeling van de Brink (brink, verkeersplein, autovrij met kunstwerk, herstel 'brink') blijft hierdoor bewaard. De 'tekststenen' worden bij de nieuwe inrichting weer in de bestrating gevoegd.

Uitvoering
Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopig ontwerp vastgesteld, dit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Verkeer en Buurt. Naar verwachting is het Definitief Ontwerp eind januari goedgekeurd, waarna gestart kan worden met de werkzaamheden. Hiervoor heeft het college een budget beschikbaar gesteld van EUR 240.000,- . Eind februari zijn de werkzaamheden klaar.