Gemeente Hilversum

Bestemmingsplan "Nieuw Anna's Hoeve"
Een globaal bestemmingsplan met daarin op hoofdlijnen de toekomstige inrichting van Anna's Hoeve. Dat is de inhoud van het nieuwe bestemmingsplan Anna's Hoeve. De bouwactiviteiten en aanpassingen van het sportcomplex in Anna's Hoeve vereisen een nieuwe planologisch juridische ontwikkelingskader. Op 29 november 2005 heeft het college met dit nieuwe bestemmingsplan ingestemd.

Op hoofdlijnen is er overeenstemming over de totaalontwikkeling van Plan Anna's Hoeve en de contouren van de berg en de nieuwe Rioolwaterzuiveringsinstallatie daarin. De plannen voor de woningbouw zijn echter nog niet uitgewerkt. Daarom is er gekozen voor een globaal bestemmingsplan waarin het woongebied voorlopig globaal is beschreven. Op Anna's Hoeve en de directe omgeving komt een grondige sanering van de bodem en waterbodems. Het saneringsproject brengt hoge kosten met zich mee die ten dele worden gefinancierd door het woningbouwproject.

Door het groene karakter van het gebied en de verontreinigingen in de bodem bij Anna's Hoeve, krijgt het aspect milieu extra aandacht in het bestemmingsplan. Het plangebied grenst aan de oostzijde aan (beschermd) natuurgebied Laarder Wasmeer en vormt een afronding van de stad. Daarom is ook de relatie tussen stad en buitengebied een belangrijk thema.
Het conceptbestemmingsplan heeft afgelopen zomer ter inzage gelegen. Hierop zijn slechts negen reacties (zienswijzen) binnengekomen. Gegronde zienswijzen worden in het bestemmingsplan verwerkt. Zo krijgen bijvoorbeeld de sportvelden een robuuste beplanting op de grens met het natuurgebied en wordt de maximale hoogte van de grondberg verlaagd van 35 naar maximaal 30 meter. Ook het uitstekende deel van de RWZI zal niet boven deze 30 meter uit mogen komen. Het bestemmingsplan zal in januari in de gemeenteraad op de agenda staan.