Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

7/12/2005 - Scherpere controle op vuurwerkoverlast door jeugd Pakkans nog groter door Regionale aanpak!

Vuurwerk is mooi om naar te kijken tijdens de jaarwisseling. Dit is een mooie traditie. Helaas heeft vuurwerk ook mindere leuke kanten. Jaarlijks vinden heel veel ongelukken plaats met vuurwerk. De gevaren van vuurwerk mogen daarom nooit onderschat worden.

Een ander negatief aspect is dat er vaak mensen zijn die buiten de toegestane tijden vuurwerk afsteken. Dit wordt door veel mensen als zeer hinderlijk ervaren. Zo zijn er personen die vuurwerk in tunnels en onder bruggen afsteken. Ook zijn veel oudere mensen, kinderen en dieren nogal eens het mikpunt. Regelmatig wordt behoorlijke schade aangericht aan gebouwen en openbare voorzieningen, zoals prullenbakken, telefooncellen, brievenbussen, etc. De leeftijd van de meeste daders ligt tussen de 13 en 17 jaar. 60% daarvan is 13 of 14 jaar oud.

Meldingen bij de Politie leren dat de meeste overlast plaatsvindt tussen 28 en 31 december. Deze overlast was in 2004 zodanig groot dat de politie met 700 meldingen per dag werd geconfronteerd. Dit enorme aantal meldingen heeft ertoe geleid dat de drie Halt Bureaus in Zuid Limburg, gezamenlijk met Politie, Vrijwillige politie, Stadswachten en Milieupolitie in Zuid Limburg aan de slag zijn gegaan om doelgerichter op te treden. Hierdoor zijn in 2004 300 jongeren door verwezen naar Halt.

Dit jaar wordt opnieuw intensief opgetreden tegen: het te vroeg afsteken van vuurwerk, het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het bezorgen van overlast. Vanaf half december zullen op gezette tijden door agenten in burgerkleding controles gaan plaatsvinden.

Jongeren die aangehouden worden met vuurwerk krijgen een Halt-verwijzing. Dit betekent dat hij of zij in de kerstvakantie of in de daarop volgende weekenden een werkstraf en/of een leerstraf moet uitvoeren én een speciale voorlichting moet volgen.

Hiervoor zijn in zuid Limburg afspraken gemaakt met diverse instanties zoals Natuurmonumenten, gemeentelijke Diensten Openbare Werken en Stadsreiniging waardoor op de Brunssummerheide, op openbare begraafplaatsen, en in de diverse steden opruimwerkzaamheden kunnen worden verricht. Is er sprake van schade, dan zal die schade moeten worden betaald of worden hersteld.