Provincie Utrecht

Nieuwe aansluiting Bunnik-Houten op A12 in zicht

7-12-2005 -

Gezamenlijk persbericht van Bestuur Regio Utrecht (BRU), provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Utrecht en de gemeenten Bunnik, Driebergen-Rijsenburg, Houten, Nieuwegein, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Zeist.

De partijen die in het project A12 SALTO samenwerken, bevestigen dat zij verder gaan met het maken van een voorlopig ontwerp en een milieu-effectrapportage (MER) voor de aansluiting van Bunnik en Houten op de A12. Die uitwerking is nodig om medio 2006 een definitief besluit te kunnen nemen. Op dat moment zijn ook de uitkomsten van de studie Verkenning Ring Utrecht bekend. Aansluitend wordt nader onderzoek gedaan naar de maatregelen die in het Kromme Rijngebied nodig zijn om overige knelpunten weg te nemen. Zo moeten oplossingen worden bedacht voor onder andere de hoge verkeersdruk in het centrum van Bunnik (vanuit Zeist) en de drukke verbinding Wijk bij Duurstede-Bunnik-Utrecht (N229). Daarnaast zijn maatregelen nodig voor het op de juiste manier leiden van doorgaand verkeer vanuit het buitengebied van Bunnik naar de A12.

De Stuurgroep A12 SALTO heeft afgelopen vrijdag in een extra vergadering deze inzet nog eens bevestigd. Aanleiding hiervoor was het besluit van Gedeputeerde Staten van Provincie Utrecht om de voorgelegde Intentieoverkomst niet te ondertekenen. Een grote meerderheid van de stuurgroep spreekt zijn teleurstelling hierover uit en stelt vast dat gezamenlijke ondertekening van de intentieverklaring nu niet aan de orde is. Betrokken partijen gaan verder met de uitwerking van de voorkeurvariant, maar nu direct gericht op definitieve besluitvorming medio 2006. Bijzondere aandacht vraagt hierbij de inpassing in het gebied. Halverwege 2006 zullen ook de uitkomsten bekend zijn van de zogenoemde Verkenning Ring Utrecht. Deze studie wordt momenteel door de regionale partijen samen met het Rijk verricht voor het op te stellen Meerjarenprogramma Infrastructuur van het Rijk. De voorstellen tot verstedelijkingsopties tot 2030 waarover op dit moment wordt gesproken in de NV Utrecht, worden hierbij vanuit de effecten op de mobiliteit betrokken.

Nieuwe aansluiting op A12
De aansluiting van een verbindingsweg van Houten naar de A12 komt in de plaats van een eerder plan om via de Kanaaldijk Zuid een nieuwe aansluiting op de A27 bij Het Klooster te maken. Die oplossing lost het knelpunt van Houten nauwelijks op en leidt tot grotere congestie op de A27. Onderdeel van de huidige plannen is vooral op korte termijn maatregelen te treffen die de knelpunten in het buitengebied wegnemen en de verkeersveiligheid ten goede komen.

De totale kosten van de nieuwe aansluiting op de A12 zijn geraamd op circa EUR 33 mln. BRU, provincie en de gemeenten Bunnik en Houten hebben over de financiering principeafspraken gemaakt. Eerder heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat al een bijdrage toegezegd aan de regio Utrecht vanuit het Bereikbaarheidsoffensief voor de Regio Utrecht (BOR). Naast het opstellen van een meer gedetailleerde kostenraming, wordt de komende maanden een voorlopig ontwerp gemaakt. Hierin wordt de landschappelijke inpassing verder uitgewerkt. Bovendien wordt de mogelijkheid bekeken om ecologische verbindingszones in stand te houden en te verbeteren. Tegelijkertijd wordt ook een Milieu Effect Rapportage (MER) voorbereid. Deze rapportage zal in 2006 onderwerp van informatie en inspraak zijn met bewoners en belanghebbenden.

De betrokken partijen blijven op deze wijze doorwerken aan de oplossingsrichting die uit de studies van A12 SALTO zijn voortgekomen. Als de verkenning medio 2006 is afgerond, wordt een definitief besluit genomen.

Sinds september 2003 werken de verschillende partijen, onder leiding van het Bestuur Regio Utrecht, aan een gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak voor het Kromme Rijngebied. Directe aanleiding is een oplossing te zoeken voor de korte termijn verkeersproblemen in en rond Houten, waarover afspraken voor de regio Utrecht zijn gemaakt in het kader van het VINEX-contract Houten en het Bereikbaarheids Offensief Randstad (BOR).

De Startnotitie A12 SALTO, het gezamenlijk vertrekpunt, is te vinden op internet: Bestuur regio Utrecht, onder Downloads, onder Infrastructuur / A12 SALTO.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-2583196

Laatst gewijzigd op 07-12-2005. Paginabeheer: Ron van Dopperen