Bedrijfsfonds voor de Pers

Onderzoeksproject Magazine! krijgt subsidie

07-dec-05

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een bedrag van ten hoogste 40.000 beschikbaar te stellen aan de Koninklijke Bibliotheek voor een onderzoek gericht op de vraag naar de maatschappelijke en cultuurhistorische rol van publiekstijdschriften in de Nederlandse samenleving in de afgelopen 150 jaar.

De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor het inrichten van een tentoonstelling, alsmede voor een website, een boek met de titel Magazine! dat bestaat uit ruim 100 artikelen, waarin ook het vraagstuk van de toekomst van tijdschriften aan de orde komt, en een uit te geven tijdschrift. Bij het onderzoek dat de Koninklijke Bibliotheek wil uitvoeren, wordt onder andere ingegaan op de volgende onderwerpen:
- De impact van 150 jaar publiekstijdschriften op mens en maatschappij en vice versa; hoe dragen tijdschriften bij aan de meningsvorming. - De vraag of tijdschriften ontwikkelingen in de maatschappij volgen of dat de maatschappij ontwikkelingen in tijdschriften volgt. - De objectiviteit en subjectiviteit van publiekstijdschriften in hun berichtgeving. Wordt er verschillend gerapporteerd over 1 (nieuws)feit in verschillende tijdschriften? Op welke manier functioneren publiekstijdschriften als spiegel van de samenleving? Gelet op de aard van het onderzoek zal het naar de mening van het Bedrijfsfonds de persbedrijfstak als geheel ten goede komen en past dit ook binnen de doelstellingen van het Bedrijfsfonds voor de Pers.