Gemeente Leeuwarden


Raad heeft twijfels over uitwerking plannen Kenniscampus

Bron: gemeente Leeuwarden (07-12-2005) "Is Leeuwarden nog wel aantrekkelijk als HBO stad?" Dit vroeg PvdA raadslid Anne Zijlstra aan het college bij de bespreking van de grondexploitatie en de samenwerkingsovereenkomst van de Kenniscampus door de commissie Stadsontwikkeling op 6 december. "Het Hoger beroepsonderwijs in Leeuwarden staat er tip top voor", betoogde wethouder Krol namens het college. "Maar investeringen zijn bitterhard nodig om een goede concurrentiepositie te behouden". De commissie kan zich hierin vinden, maar vraagt het college hen vaker te informeren, los van de formele terugkoppeling die al plaatsvindt.

De totale investering van de Kenniscampus bedraagt EUR 141 miljoen. De gemeente draagt hieraan EUR 6 miljoen bij en brengt de grond "om niets" in. Het college verwacht dat de opbrengsten van de grond minimaal EUR 600.000 hoger uitvallen dan de EUR 2.4 miljoen waarvan zij in 2006 uitgingen.
B. en w. willen de verhoogde grondopbrengsten weer herinvesteren in de Kenniscampus, maar de commissie Stadsontwikkeling gaat daar niet zonder meer mee akkoord. Douwe Kiestra (VVD): "In juni 2004 heeft de raad een maximum van EUR 2,4 miljoen gesteld aan de investering van grondopbrengsten. Bij elke verhoging van de herinvestering dient het college toestemming te vragen aan de raad." Anne Zijlstra (PvdA) vroeg het college om een beter onderbouwing van investering van EUR 6 ton. Het college heeft toegezegd in een notitie hierop terug te komen.