Provincie Limburg

1 miljoen beschikbaar voor Innovatiecentrum Gezonde Voeding AgroFood in economische versnelling

Gedeputeerde Staten hebben besloten een bedrag van 567.000,00 aan de gemeente Horst aan de Maas ter beschikking te stellen als basisfinanciering voor twee jaar van het Innovatiecentrum Gezonde Voeding (ICGV). Samen met een CERES bijdrage van 463.000,00 komt daarmee ruim 1 miljoen beschikbaar voor het Innovatiecentrum Gezonde Voeding. Het innovatiecentrum is opgenomen als majeur project in het actieprogramma Limburg Technologische Topregio onder het thema Ondernemend Limburg en als majeur project binnen het cluster van kracht AgroFood in de recent verschenen Versnellingsagenda Limburg. Tevens past dit project binnen de zogeheten Food and Nutrition kennisas van de Innovatieagenda Zuid-Oost Nederland. De gemeente Horst is penvoerder van het samenwerkingsverband ICGV, waaraan ook Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), Universiteit Maastricht (UM), Limburgse Land-en Tuinbouw Bond (LLTB) en de gemeente Venlo deelnemen.

Het Innovatiecentrum Gezonde Voeding heeft ten doel om innovaties in gezonde voeding te versnellen door het koppelen van bestaande en nieuwe kennis uit bedrijven en kennisinstellingen. Het richt zich met name op het Midden- en Kleinbedrijf in de Agro-Food sector Zuid-Oost Nederland in het algemeen en Noord-Limburg in het bijzonder. Overigens vervult ook het grootbedrijf (zoals DSM) in deze sector een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van ingrediënten voor plant- en diervoeding en gewasbescherming.

De versnelling van innovaties leidt tot innovatieve producten en (productie)methoden, een vergroting van de concurrentiekracht van de regio Noord-Limburg en tot behoud en duurzame groei van werkgelegenheid in de regio. De financiering wordt met name ingezet om een kwartiermaker/directeur aan te stellen, een databank op te zetten, cursussen en postacademisch onderwijs te ontwikkelen, netwerkbijeenkomsten en workshops te organiseren ebn promotionele activiteiten uit te voeren.

De provinciale bijdrage wordt onder meer gekoppeld aan de financiering van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten door derden (kennisinstellingen UM en WUR, LLTB en bedrijven) én aan de financiering van het project Innovatiecentrum Gezonde Voeding zoals opgenomen in de Versnellingsagenda Limburg.
Mogelijke financieringsbronnen hiervoor zijn de innovatiebudgetten van het Ministerie LNV, de FES-middelen (Fond Economische Structuurversterking), de Smart-Mix gelden van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs Cultuur en Wetenschap én middelen uit het Gebiedsgericht Innovatiebeleid van EZ (TTR ZON).

7-12-2005 14:01