Universiteit van Tilburg

Anton van Kalmthout benoemd tot lid commissie tegen Folteren en Onmenselijke Behandeling

Het Comité van Ministers van de Raad van Europa heeft de Tilburgse hoogleraar Anton van Kalmthout benoemd tot lid en Nederlands afgevaardigde in de Commission for the Prevention of Torture and Inhuman and Degrading Treatment or Punishment (CPT).

Deze commissie, waarin alle 45 lidstaten van de Raad van Europa met een lid vertegenwoordigd zijn, heeft tot taak uitvoering te geven aan het Europese Verdrag tegen Folteren en Onmenselijke Behandeling. Dit Verdrag geeft de CPT de bevoegdheid alle plaatsen te bezoeken waar personen hun bewegingsvrijheid wordt onthouden door overheidsorganen (penitentiaire inrichtingen, verwijdercentra voor asielzoekers, gesloten psychiatrische inrichtingen en dergelijke). Jaarlijks bezoekt de CPT onaangekondigd een aantal van deze inrichtingen en rapporteert daarover aan de nationale regeringen. De conclusies en aanbevelingen, die met het rapport worden gepubliceerd, spelen een belangrijke rol bij de handhaving dan wel verbetering van de mensenrechten in de aangesloten lidstaten. Zij hebben ook een belangrijke doorwerking in de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en in de wetgevende activiteiten van de Raad van Europa en de Europese Unie.

Prof. dr. Anton van Kalmthout (1945) is werkzaam aan de Universiteit van Tilburg bij de vakgroep strafrechtswetenschappen en is expert op het gebied van het gevangeniswezen en het vreemdelingenrecht. Van Kalmthout volgt oud tweede-kamerlid P. van Stoffelen (PvdA) op, wiens benoemingstermijn in september was verstreken.