Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

7 december 2005

Minister Dekker vraagt scherpere keuzes van Zuidvleugel

Minister Dekker (VROM) wil dat de bestuurders in de Zuidvleugel scherpere keuzes maken bij opgaven voor de ontwikkeling van woningbouw en economie, de bescherming van de kust en de bereikbaarheid. 'De opgaven moeten in samenhang worden bekeken, niet alles kan tegelijkertijd, en daarover moeten de bestuurders het onderling eens worden', zei minister Dekker tijdens de zogeheten Zuidvleugelconferentie in het Circustheater in Scheveningen. Het benoemen van projecten is niet voldoende is. 'Het gaat er nu om in 2006 knopen door te hakken.' Daarbij is een goede fasering én planning cruciaal, aldus de programmaminister voor de Zuidvleugel.

In 2005 hebben het Rijk en de Zuidvleugel volgens minister Dekker een aantal zaken op de rails gezet, zoals de planvorming van de Zuidplaspolder, het project Stedenbaan en het tekenen van het akkoord voor de spoortunnel Delft. Ook Randstadrail is in uitvoering. In haar speech stelde programmaminister Dekker dat er nog een slag gemaakt moet worden. 'En dat is binnen de projecten van de Zuidvleugelprogramma nog scherpere keuzes te maken.'

In vergelijking met de andere drie programmagebieden uit de Nota Ruimte (de Noordvleugel en het Groene Hart, Zuidoost Brabant/Noord-Limburg) omvat het programma Zuidvleugel verreweg de meeste projecten. De minister waarschuwt dat alles tegelijk uitvoeren mogelijk tot gevolg kan hebben dat zaken te zwaar worden aangezet. 'Projecten moeten elkaar aanvullen, niet beconcurreren.' Ze baseert zich onder meer op zogenoemde Zuidvleugel Atlas van het ministerie van VROM. Deze atlas geeft een overzicht van alle projecten en opgaven, die afkomen op de Zuidvleugel.

Het is wel nodig om knopen door te hakken én ook het Rijk is daarop aan te spreken, aldus de minister. Zo is medio 2006 een gezamenlijke analyse, de zogenoemde Netwerkanalyse verkeer en vervoer, beschikbaar. Deze analyse is van groot belang om een optimale samenhang te kunnen bereiken tussen infrastructuur en verstedelijking.

Minister Dekker heeft tijdens de conferentie ook het akkoord Zuidvleugel Zichtbaar Groener van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel ondertekend. Het gaat daarbij om het realiseren van 4200 hectare groen en water in de Zuidvleugel. Het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel bestaat uit de provincie Zuid-Holland, Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, Den Haag, het stadsgewest Haaglanden en de regio's Holland Rijnland, Midden-Holland en Drechtsteden. Zie ook

Speech minister Dekker: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22088 Dossier Nota Ruimte: http://www.vrom.nl/notaruimte

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22089 )