Energiebesparing levert meer op dan gift van 35 euro

Milieu centraal

Nijpels helpt Zalm en Verhagen de winter door

De Tweede Kamer en het Kabinet liggen met elkaar overhoop over een gift van 35 euro per huishouden, omdat de energieprijzen veel hoger zijn dan verwacht. Ed Nijpels, oud milieuminister en thans voorzitter van Milieu Centraal, pleit voor een veel efficiëntere besteding van het overheidsgeld dan een éénmalige gift. Een extraatje voor energiebesparing levert uiteindelijk veel meer op dan 35 euro. En bovendien is de koopkrachtverbetering door energiebesparing structureel.

Ik begrijp heel goed dat mensen met een smalle beurs een vergoeding voor de hoge energieprijzen goed kunnen gebruiken, maar de vraag is of we de mensen echt helpen met een éénmalige gift van 35 euro. Het klinkt gek, maar als je ieder huishouden 5 spaarlampen geeft, investeer je ook 35 euro, terwijl dit uiteindelijk 40 euro per jaar aan energiebesparing oplevert. En dat 6 jaar lang, aldus Ed Nijpels. Het lijkt alsof er geen ruimte meer is voor intelligentere bestedingen.

Milieu Centraal heeft berekend dat eenvoudige energiebesparende maatregelen al snel een behoorlijk rendement opleveren. Naast de spaarlamp levert een waterbesparende douchekop 40 tot 80 euro per jaar op, het aanpakken van naden en kieren in huis 40 euro, en dakisolatie al gauw 200 euro per jaar

Maatregelen die een grotere investering vragen, zoals isolatie van het huis, worden vaak vermeden omdat mensen de investering niet altijd beschikbaar hebben. Voor dit type maatregelen zou de overheid kunnen zoeken naar nieuwe wegen om de burger weer tegemoet te komen. Want uiteindelijk is iedereen gebaat bij structurele koopkrachtverbetering en niet te vergeten: minder energieverbruik.

Noot voor de reactie
Interviewaanvragen met de heer Nijpels gaan via Maaike van Gils , telefoon 06 52684399.

Voor nadere informatie kunt u ook terecht bij Chris Bruijnes, directeur Milieu Centraal, tel 030 230 5070 / 06 200 135 81.

Milieu Centraal is hét landelijk centrum voor informatie over mogelijkheden om in het dagelijks leven rekening te houden met energie en milieu. De informatie is getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen. Voor meer informatie over Milieu Centraal zie www.milieucentraal.nl.