VVD



Nieuws

7 dec 2005 - VVD wil snelle behandeling
EU-toetredingsverdrag Bulgarije en Roemenië

VVD-woordvoerder Hans van Baalen is verheugd dat de vaste Tweede-Kamercommissie voor Europese Zaken heeft besloten dat het Verdrag van toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU voor behandeling gereed is. Dat betekent dat de Kamer op korte termijn, mogelijk direct voor of direct na het kerstreces, tot goedkeuring kan overgaan. In ieder geval koppelt de Kamer de behandeling van het toetredingsverdrag los van de voortgangsrapportages van de Europese Commissie. Een zorvuldige en snelle goedkeuring van het EU-toetredingsverdrag voor de kandidaatlidstaten Bulgarije en Roemenië is in het Nederlands belang, aldus van Baalen.

De fracties van VVD, PvdA, D66, SP, ChristenUnie en SGP steunden plenaire behandeling, waartegen alleen CDA en GroenLinks zich bleven verzetten. Voor de VVD heeft de doorslag gegeven dat het toetredingsverdrag uitstel van toetreding in 2007 mogelijk maakt indien Bulgarije en/of Roemenië niet voldoen aan de Kopenhagen-criteria (democratische rechtsstaat, vrije markteconomie en overname en uitvoering van de Europese regels). Tevens kunnen vrijwaringsmaatregelen worden ingevoerd. Dat betekent dat de Europese Unie wordt beschermd tegen verstoringen tengevolge van het lidmaatschap van deze landen. Zonder het toetredingsverdrag is dat niet mogelijk.

Toetreding van beide landen draagt bij aan een betere bescherming van de buitengrenzen van de EU en een effectievere bestrijding van de in de EU opererende georganiseerde misdaad.

Voor Nederland, dat tot een van de grootste investeerders in beide landen behoort, is snelle goedkeuring van vitaal belang. Tevens worden de hervormingsgezinde regeringen in beide landen, waarin de liberalen een cruciale positie innemen, gesteund. De VVD heeft zich daarom steeds tegen het frustreren van het toetredingsproces gekeerd.