Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorbereiding op calamiteiten op het spoor

De kans op een ramp is ontzettend klein!

Burgemeester Van Doorne van Capelle aan den IJssel is van mening dat het - ondanks dat de kans ontzettend klein is - belangrijk is dat we ons nader voorbereiden op de specifieke risicolocaties in Capelle aan den IJssel. Capelle kent namelijk een aantal specifieke risicos zoals transport van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en de Hollandsche IJssel. Een ander specifiek risico is de hoogteligging van Capelle bij hoog water. Er wordt door allerlei instanties op mogelijke risicos toegezien. De kans op een ongeluk is daarom heel klein.

Al sinds enkele jaren investeert Capelle aan den IJssel extra in de voorbereiding op calamiteiten. Capelle aan den IJssel maakt onderdeel uit van de regio Rotterdam-Rijnmond. Omdat in deze regio veel locaties met risicos aanwezig zijn, is de voorbereiding op calamiteiten in één algemeen plan beschreven. Dit algemene regioplan is op alle aanwezige risicolocaties in Capelle aan den IJssel toepasbaar. Bovenop dit algemene plan wordt in Capelle nader gekeken naar de bestrijdingsmogelijkheden voor de specifieke risicos die Capelle kent. Nu in de buurregio Hollands-Midden een rampbestrijdingsplan chloortrein wordt vastgesteld, is het een goed moment om u te informeren hoe de gemeente Capelle aan den IJssel zich op dit risico voorbereidt.

Alarm!

De bestrijding van een calamiteit begint met alarmering. In geval van een calamiteit met gevaarlijke stoffen gaat het hierbij ook om het alarmeren van de bevolking met de rampensirenes. Binnen de regio Rotterdam-Rijnmond is de brandweer hiervoor verantwoordelijk. Er speelt echter een extra vraagstuk. Een scenario-analyse van een calamiteit met gevaarlijke stoffen op het spoorgedeelte van Nieuwerkerk geeft aan dat extra afspraken noodzakelijk zijn om inwoners van Capelle zo snel mogelijk te alarmeren. Het snel alarmeren is noodzakelijk als de wind richting Capelle staat en dit gaat het snelst als de eerst aanwezige brandweerofficier in Nieuwerkerk direct de sirenes in Capelle kan activeren. Daarom heeft burgemeester Van Doorne van Capelle aan den IJssel twee jaar geleden al besloten om brandweerofficieren van Nieuwerkerk aan den IJssel te machtigen om de rampensirenes van Capelle indien nodig direct vanuit Nieuwerkerk te activeren. Per windrichting is vooraf al bepaald om welke sirenes het gaat.

Bestrijding van een calamiteit

Het verloop van de totale calamiteitenbestrijding volgt uit het crisisbeheersingsplan van Capelle aan den IJssel en het algemene plan dat Rotterdam-Rijnmond heeft. De brandweer zet in op bestrijding aan de bron en het opmeten van het gebied waar gevaarlijke stoffen in de lucht aanwezig zijn. Op basis hiervan bepaalt de burgemeester het waarschuwingsbeleid of de sirenes moeten afgaan en welke informatie verstrekt wordt via rampenzender Radio Rijnmond. De geneeskundige hulpverlening kan afhankelijk van het aantal slachtoffers een mobiel ziekenhuis inrichten en hier ambulances naar toe sturen. De hoofdwegen van Capelle en omliggende snelwegen worden in gebruik genomen door hulpverleningsdiensten en door de politie afgezet. De gemeente kan haar afdelingen inzetten voor bijvoorbeeld voorlichting, informeren van verwanten (familie), opvang en registratie van inwoners als het tot evacuatie van een gebied komt, en milieuzorg.

Oefening baart kunst

De papieren voorbereiding op een calamiteit wordt jaarlijks beproefd via diverse oefeningen. Deze oefeningen zijn overigens gericht op alle risicolocaties die Capelle heeft. Indien het verloop van een oefening daartoe aanleiding geeft, wordt de voorbereiding op een calamiteit bijgesteld. Zo is drie jaar geleden de communicatiestructuur binnen de gemeentelijke rampbestrijdingsorganisatie anders opgezet, waardoor de interne communicatie duidelijk is verbeterd.

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen als de sirene gaat? Stel uzelf op de hoogte van de informatie in de jaarlijkse Voramp-campagne van het Rijk. Gaat de sirene? Ga dan naar binnen en sluit ramen en deuren. Sluit ook ventilatievoorzieningen af. Luister daarna naar Radio Rijnmond (ether 93,4 FM en kabel 102,9 MHz). Als tot evacuatie wordt besloten, wordt dit bekend gemaakt via Radio Rijnmond en de politie. Niet via de sirenes! De politie begeleidt een evacuatie. Volg voor uw eigen veiligheid de aanwijzingen van de politie direct op.