Congres EYe on Insurance: Nederlandse zorg in Europese top

Ernst and young

Minister Hoogervorst tijdens dertiende editie van EYe on Insurance:

Nederlands zorgstelsel in Europese top

AMSTERDAM, 7 DECEMBER 2005 - Nederland behoort met haar sociale zorgstelsel tot de top van Europa. Dat zei minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gisteren tijdens de dertiende editie van 'Eye on Insurance', een dag voor de verzekeringssector georganiseerd door Ernst & Young.

Minister Hoogervorst opende de verzekeringsdag met een schets van het nieuwe Nederlandse zorgstelsel. Het beleidscontinuüm van de kabinetten Paars II, Balkenende I en Balkenende II zorgen volgens Hoogervorst voor een 'zorgstelsel van hoog niveau'. Veel ruimte voor private uitvoerders, meer financiële prikkels en handhaving van hoge sociale bescherming zijn onderdelen daarvan. 'We hebben een unieke, commercieel en sociaal interessante, verzekeringsmarkt gecreëerd. Een uitdaging voor de verzekeringswereld', aldus de minister.

Volgens Kick van der Pol, voorzitter van de hoofddirectie van Interpolis en tevens spreker tijdens Eye on Insurance, is de minister optimistisch, 'maar we zijn er nog lang niet.' Van der Pol benadrukte de importantie van een ruimere keuzevrijheid en meer betrokkenheid bij sociale zekerheid en zorg voor de burger. Ook sprak hij de hoop uit dat de discussie over het nieuwe zorgstelsel niet leidt tot nieuwe stelselwijzigingen. 'Nederland kan veel verder gaan in de combinatie van arbo, reïntegratie en zorg. We hebben nu alle ingrediënten voor een goed zorgstelsel. We gaan de goede richting op.'

'We doen goede dingen, maar het ontbreekt ons aan ambitie', vulde Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis, Van der Pol aan. Volgens Van Boxtel maakt Nederland met de stelselwijzigingen grote veranderingen door. Dit zorgt volgens hem onder meer voor fusiebewegingen en nieuwe toetreders in de zorgmarkt. Pessimistisch is Van Boxtel niet. Hij sprak de overtuiging uit dat de oplopende marktwerking - gefaseerd en langzaam - positieve gevolgen heeft.

Jean-Paul Votron, CEO van Fortis, erkende de turbulentie in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Ook hij ziet echter langzame verbetering. Een gezond evenwicht tussen zo laag mogelijke kosten en een zo goed mogelijke sociale gedachte, en bedrijfseconomische haalbaarheid voor verzekeraars is volgens Votron echter noodzakelijk.