Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 6 december 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 december 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Plannen discotheek in de Reeuwijkse HoutDe heren G.W. van Veelen (SGP/CU) en M.A. Loose (PvdA) wilden weten of GS opnieuw in gesprek zijn met de lokale overheid en het recreatieschap Reeuwijkse Plassen over Plannen voor de Reeuwijkse Hout. Het college heeft in eerdere beantwoording van vragen aangegeven dat in het gebied grootschalige of intensieve dag- of openluchtrecreatie is toegestaan. Daarbij wordt de afweging gemaakt op basis van de aard en de omvang. Met uitzondering van de plannen voor een disco in het gebied lijken alle plannen inpasbaar. In de beantwoording van de nieuwe vragen zegt het college er niet over in gesprek te zijn. GS zeggen dat het vestigen van een discotheek buiten de stedelijke contour volgens het streekplan niet mogelijk is. Dit is tijdens het bestuurlijk overleg van 30 maart duidelijk gemaakt. De gesprekspartners hier nogmaals op wijzen, is volgens GS overbodig. Het staat de gemeente Reeuwijk vrij om bij de provincie een beargumenteerd voorstel in te dienen.

Het volledige antwoord op PS-vraag nr. 1983 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Rijksbijdrage herziening Klassieke LandinrichtingsprojectenOp 5 juli 2005 hebben GS en het Rijk een overeenkomst gesloten over de gebiedsgerichte inrichting landelijk gebied 2005-2006. Met het rijk is afgesproken dat voor de versnelde uitvoering een bedrag van 54,1 miljoen euro beschikbaar is. In de afgelopen weken is na berekeningen vastgesteld dat het totaal bedrag dat nodig is 3,2 miljoen euro hoger ligt. Totaal is 57,3 miljoen euro noodzakelijk. Door belanghebbende partijen zijn ook toezeggingen gedaan voor de uitvoering van de landinrichtingsplannen. Op zichzelf zijn deze bijdragen al voldoende om de voorziene extra uitgaven te dekken. Het college heeft hierover een brief gestuurd aan Dienst Landelijk Gebied West en aan de landinrichtingscommissies.

Geen bezwaar tegen (vervangende) woningbouw GS hebben in het kader van de Ruimte voor Ruimteregeling een verklaring van geen bezwaar gegeven voor (vervangende) woningbouw op enige locaties. De regeling Ruimte voor Ruimte is bedoeld om de kwaliteit van het landschap in Zuid-Holland te verbeteren; voormalige (agrarische) bedrijfsgebouwen en kassen worden dan vervangen door een woningen, die per saldo veel minder ruimte in beslag nemen. Het gaat in dit geval om de bouw van een woning aan de Steinsedijk in Haastrecht, het slopen van bedrijfsopstallen en bouwen van een huis aan de Nieuwdorperweg in Reeuwijk, vervangende nieuwbouw aan de Benedenberg in Bergambacht, bouw van een woning aan het Hoogeind in Reeuwijk en aan de Bovenberg in Bergambacht.

SubsidiesGS hebben subsidies verleend aan:

Het Tympaan Instituut Voorburg voor het opstarten en beheren van regionale panels voor geestelijke gezondheidszorg en mantelzorgers, bijna 38.000 euro De Popunie voor het activiteitenplan 2006, maximaal 294.000 euro Stichting Koorbegeleiding Randstad voor het activiteitenplan 2006, 140.000 euro Theatergroep Max in Delft, voor het activiteitenplan 2006, ruim 360.000 euro PJ-Partners voor culturele activiteiten in 2006, 143.000 euro