Gemeente Harderwijk


Nieuwe wegmarkering geeft maximumsnelheid aan

Herkent u dat? Je rijdt op een buitenweg en je vraagt je af: hoe hard mag ik hier eigenlijk? Is het 100? Of 80? Of, zoals op vrijwel alle buitenwegen van Harderwijk en Hierden, maar 60 km per uur? Voor de weggebruiker is het onderweg te vaak onduidelijk. Op sommige wegen wordt te langzaam gereden of, zoals u waarschijnlijk zelf ook al had bedacht, in de meeste gevallen veel te hard. Dit zorgt vanzelfsprekend nog wel eens voor verkeersonveilige situaties. Daarom komen er nieuwe strepen op de weg.

De nieuwe markering wordt aangebracht om het voor u als weggebruiker wat eenvoudiger te maken. Het is de bedoeling dat u aan de strepen kunt zien wat er van u wordt verwacht. Dan is het niet erg als je een keer een verkeersbord mist, want de strepen op de weg geven al veel informatie: niet alleen de maximumsnelheid, maar bijvoorbeeld ook of u wel of niet mag inhalen.

De markering, het stelsel van strepen op het wegdek, behoort tot de verkeerstekens. Ze leiden u in goede banen, maar gaan, meer dan totnogtoe, aangeven wat er op die specifieke plaats van u wordt verwacht. Dan moet de markering wel in het gehele land eenduidig en uniform zijn, iedereen die deelneemt aan het verkeer moet ze kunnen herkennen.

Tot invoering van de nieuwe informatieve belijning is nog niet zo lang geleden besloten, als onderdeel van de campagne Duurzaam Veilig. Onder meer de gemeente Harderwijk en de Provincie Gelderland brengen met gezwinde spoed de nieuwe soorten markering aan. Zo is Hierden de Zuiderzeestraatweg voorzien van de nieuwe markering. Op deze weg mag maximaal 60 km/uur worden gereden. De middenstreep is verdwenen en langs de zijkanten lopen onderbroken kantstrepen. Het als het ware te smalle wegprofiel dwingt de automobilist uit te kijken en uit te wijken voor tegenliggers. De nieuwe markering op 80 km- en 100 km-wegen kenmerkt zich door twee strepen naast elkaar op de weg-as: inhalen `dubbel verboden `. Op de 100 km-wegen is bovendien een groene `middenberm' geschilderd. U zult de nieuwe wegmarkeringen in het gehele land steeds meer tegenkomen. Let er eens op en leer u de bijbehorende maximumsnelheid aan.