Gemeente Haarlem


7 december 2005

358/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College stelt tweede pilot 'Zorg op maat' voor

Sterke Schakels krijgt praktische vertaling in Haarlem-Oost


Het college van B&W is 6 december akkoord gegaan met het voorstel om een tweede pilot (voorbeeldproject) binnen het project Sterke Schakels uit te werken.

Het voorbeeldproject komt in stadsdeel Oost met het toekomstige Reinaldahuis als centrum, voor de omliggende wijken. In het Reinaldahuis komen voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, een wijkrestaurant, een bibliotheek, vrijwilligersondersteuning in de wijken en mogelijk wijksteunpunten. De centrale vraag in het voorbeeldproject is hoe diensten vanuit het Reinaldahuis beschikbaar komen aan de wijk en andersom hoe mensen uit de wijk kunnen bijdragen aan de diensten in het Reinaldahuis. Het zorgcentrum Reinaldahuis is de trekker van het voorbeeldproject.
In stadsdeel Noord is er al een voorbeeldproject (de Noordketen). Binnen dit project worden in Delftwijk en de Indische buurt steunpunten opgezet. De Stichting Hervormde Diaconale Huizen is trekker van deze pilot.

Met de twee voorbeeldprojecten wil de gemeente initiatieven ontwikkelen waarmee de relatie tussen wonen, welzijn en zorg in Haarlem versterkt wordt. Het is de bedoeling om de ervaringen uit de voorbeeldprojecten te benutten in andere stadsdelen en in de regio.

De gemeente ziet wonen, welzijn en zorg als onderdeel van de totale visie op de stad, waarin de burger centraal staat. Het beleid gaat uit van het bevorderen van zo lang mogelijk zelfstandig wonen, liefst in de vertrouwde woonomgeving, met ondersteuning vanuit welzijn en zorg (zorg op maat). Het resultaat hiervan is een grotere betrokkenheid bij het maatschappelijk leven in plaats van wonen in een zorginstelling.
Binnen deze visie is Sterke Schakels een gemeentebreed project waarin partners in de stad gezamenlijk een aanbod ontwikkelen op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg voor de doelgroepen ouderen, gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg.


sector Maatschappelijke Ontwikkeling
Diana Bakboord
023-5115684
bakboord@haarlem.nl

---- --