Gemeente Haarlem


7 december 2005

357/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Brandmeester's moet zorgen voor afname geuroverlast

Gemeente legt koffiebrander nadere eisen op

Het College van B&W heeft na zorgvuldige afweging besloten koffiebranderij Brandmeester's nadere eisen op te leggen. Vanaf de opening van de zaak aan de Schagchelstraat in 2001 heeft het branden van koffie tot klachten over geuroverlast geleid. Door plaatsing van een nieuwe koffiebrander met een kleinere capaciteit en een maximale emissieduur van 800 uur moet de geuroverlast met de helft afnemen. Met het stellen van deze nadere eisen komt de gemeente tegemoet aan de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, die in mei 2005 een eerder besluit hierover vernietigde.


Overweging

Het bedrijf Brandmeester's is gelegen in de binnenstad en heeft een gunstige invloed op het ondernemersklimaat. Dit is voor de gemeente echter geen doorslaggevend argument om een versoepelde aanpak te hanteren en dus de geuroverlast te gedogen. Het gemeentebestuur heeft een zorgvuldige afweging gemaakt van alle belangen, zowel van degenen die de geurhinder ondervinden als van de ondernemer.

De gemeente acht het niet wenselijk dat omwonenden, zowel ondernemers als bewoners, met regelmaat geuroverlast van de onderneming moeten accepteren. Anderzijds zou een verbod op het branden van koffie het bedrijfsbelang van de ondernemer in het geding brengen. Daarom is het binnen het milieurecht geldende ALARA-beginsel (As Low As Reasonably Achievable) als uitgangspunt genomen. Dit houdt in dat de ondernemer die voorzieningen dient te treffen die qua techniek redelijkerwijs van de ondernemer kunnen worden gevraagd en die tot een acceptabel hinderniveau leiden.


Besluit

De gemeente heeft besloten de volgende nadere eisen op te leggen: de brander wordt vervangen door een koffiebrander met een maximale capaciteit van 12 kg en een emissieduur van maximaal 800 uur per jaar. Op de brander wordt een verzegelbare tijdklok aangebracht die de branduren registreert. De dagen en uren waarop koffie wordt gebrand, worden bijgehouden in een logboek.

Bij plaatsing van een nieuwe koffiebrander met een kleinere capaciteit en een maximale emissieduur van 800 uur kan de geuruitstoot verminderen met 50 %. Zo'n reductie leidt voor de omwonenden tot een aanzienlijke vermindering van de overlast, waarbij van de ondernemer een redelijke investering wordt verlangd.

sector Stadsbeheer
Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
---- --