FNV

Steun voor eerste vakbond in Golfstaten

De FNV gaat zich samen met internationale vakbeweging inzetten voor de rechten van werknemers en vakbonden in de schatrijke Golfstaten. Het toestaan van een vrije vakbond in Bahrein biedt hoop. Dat meldt FNV e-Magazine van 7 december.

"We kunnen als vakbeweging weinig doen als er in de betreffende landen geen vakbonden zijn", zegt Annie van Wezel, beleidsmedewerker van FNV Mondiaal.

"De oprichting van de vakbond in Bahrein biedt hoop. Door activiteiten in hun regio wordt steeds duidelijker hoe schrijnend de arbeidsomstandigheden van de werknemers daar zijn. In Dubai bijvoorbeeld breken wilde stakingen uit omdat arbeidsmigranten het niet pikken dat hun loon niet uitbetaald wordt. Er zijn ook veel conflicten over vervoer naar het werk. Dat gebeurt in vrachtwagens zonder airco. Je moet je voorstellen dat het daar bloed- en bloedheet is."

De Golfstaten zijn bijzonder rijk door de inkomsten uit olie. Het gewone werk wordt opgeknapt door gastarbeiders die slecht worden betaald en behandeld. Behalve in Bahrein mogen ze zich niet in een vakbond verenigen.

Eind november organiseerde de Bahreinse bond een internationaal seminar over arbeidsmigratie in de Golfstaten.

7 december 2005