Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Vrijwilligers van harte welkom op thema-avond WMO

BARENDRECHT (woensdag 7 december 2005) ­ Wethouder Ett Schoehuizen opent maandag 12 de- cember een thema-avond voor vrijwilligers over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de relatie met vrijwilligerswerk. Deze thema-avond begint om 19.30 uur in het gemeentehuis en sluit het project `Vrijwillig aan de slag in Barendrecht' af. Een presentatie van Civiq (instituut vrijwillige inzet) op deze avond beoogt Barendrechtse vrijwilligers meer vertrouwd te maken met de WMO. Alle vrijwilligers van Barendrecht zijn van harte welkom.

De avond begint met een korte terugblik op alle projecten die de afgelopen jaren gerealiseerd zijn om vrijwil- ligers te werven, zoals het Jongerenproject, het Gildeproject en Werelds eten. Saskia Daru van Civiq (insti- tuut vrijwillige inzet) geeft een presentatie over de inzet van vrijwilligers en de WMO met als doel vrijwilligers vertrouwd te maken met deze wet. Daarnaast wordt gesproken over de stimulering van vrijwilligers om zich in te zetten voor doelstellingen als sociale samenhang, betrokkenheid en zelfredzaamheid in de Baren- drechtse samenleving. Belangstellenden kunnen zich voor deze avond opgeven bij José de Rijk, tel. (0180) 698 798 of via e-mail: j.de.rijk@barendrecht.nl, onder vermelding van de naam van de organisatie en het aantal personen dat op de avond aanwezig zal zijn.

Uitgangspunten van de WMO
Het kabinet vindt dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig moet kunnen wonen en moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Sommige mensen hebben hier ondersteuning bij nodig. De WMO regelt dat gemeenten moeten zorgen voor een goed samenhangend stelsel van ondersteuning voor inwoners die niet goed in staat zijn in bepaalde situaties zelf of met anderen, oplossingen op dit gebied te realiseren. Ondanks het feit dat de wet nog niet is goedgekeurd door de Tweede Kamer en dus nog de nodige onzekerheden in zich heeft, wil de gemeente Barendrecht zich met betrokkenen toch alvast op verschillende manieren voorbereiden op de mogelijke veranderingen.

Noot voor de pers,