Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Achterhoek

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK

7 december 2005

Onderwerp: politie tevreden na controles

De Doetinchemse politie is tevreden over de resultaten van diverse controles, die vandaag tussen 07.00 en 15.00 uur werden uitgevoerd. Vooral de verlichting bleek goed in orde tijdens deze grootscheepse controle. Van de honderden jongelui, die vooral uit het buitengebied kwamen kregen slechts 25 een bekeuring voor kapotte fietsverlichting. Voor andere overtredingen werden 45 bekeuringen uitgeschreven.

Om de veiligheid in het verkeer te vergroten hield de Doetinchemse politie vandaag een gerichte controle op allerlei verkeersfacetten. Om 07.00 uur werd op de Keppelseweg en de Liemersweg gestart met een verlichtingscontrole onder de passerende fietsers en bromfietsers. Naast agenten die op vaste locaties stonden, waren er motoragenten die overtreders uit het verkeer selecteerden en naar de controleplaatsen begeleidden. Tot zonsopkomst werden er 25 fietsers bekeurd.

Vervolgens verplaatsten de twee teams zich naar de Velswijkseweg en de Bevrijdingsstraat. Hier werd vooral gelet op het dragen van de gordel door autobestuurders en mensen die mobiel zaten te bellen. Ook was er aandacht voor de snelheid en werden passerende bromfiets gecontroleerd. Dit leverde een incident op waarbij een vader en zoon werden aangehouden. De zoon (18) reed op een bromfiets en negeerde het stopteken van een agent. Een andere agent wist hem te laten stoppen en hij werd meegenomen naar de controleplaats. Hier probeerde hij een agent te schoppen, waarop hij werd aangehouden. Z'n vader (38) bemoeide zich met het gebeuren en belette de agenten hun werk uit te voeren. Ook wenste hij de bromfietssleutel niet af te geven, waarna hij eveneens werd aangehouden. Beiden krijgen een proces-verbaal.

Later op de dag verplaatsen de agenten zich naar de Terborgseqweg/Koopmanslaan. Hier werd onder meer met een lasergun de snelheid van passerende voertuigen gecontroleerd. Er was voor deze locatie gekozen, omdat het verkeer hier vaak te hard blijkt te rijden. Risico's van kop/staart aanrijdingen, omdat men op het laatste moment z'n bestemming ziet, zijn dan vaak het gevolg. Er werden 17 bestuurder bekeurd voor het te hard rijden (hoogst gemeten 71 waar 50 mag), 10 bestuurders werden bekeurd omdat hun bromfiets niet aan de eisen voldeed (o.a. opgevoerd) en 7 bestuurders droegen geen gordel.In de Hofstraat werd een Harderwijkse chauffeur bekeurd omdat hij met een breed transport zonder vergunning reed. De man vervoerde een woonwagen op een oplegger en voldeed niet aan de eisen. Daarnaast nog enkele andere feiten zoals niet handsfree bellen en andere technische zaken.

Agent van der Meulen, die de controles van vandaag coördineerde is tevreden over de hoeveelheid mensen, die alles wel in orde bleken te hebben. Zij hoopt met dit bericht andere verkeersdeelnemers te waarschuwen, want de veiligheid staat centraal en het zal zeker niet de laatste grote controle zijn geweest. Einde bericht

Nadere informatie: Bureau Communicatie Persvoorlichting Anton de Ronde 055 - 548 60 52 ---- --