Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 7 december 2005

Drie minderjarige jongens aangehouden voor brandstichtingen

ETTEN-LEUR: De politie van team Etten-Leur heeft de afgelopen dagen drie minderjarige jongens uit Sprundel aangehouden. Het drietal van 13, 14 en 14 jaar, wordt verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal brandstichtingen in de wijken Grauwe Polder en Banakkers.

Maandagavond werd door een oplettende burger aan de Guido Gezellelaan een 13-jarige jongen uit Sprundel aangehouden. Rond 19:30 uur zag hij dat drie jongens een struik in brand staken. De man fietste naar het drietal toe en zag kans om één van hen aan te houden. Bij een woning belde hij aan en waarschuwde op die manier de politie. Deze aanhouding bracht een lopend rechercheonderzoek van het Etten-Leurse politieteam in een stroomversnelling. De politie is al geruime tijd op zoek naar een aantal personen, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk worden geacht voor enkele tientallen brandstichtingen in Etten-Leur. Bij de brandstichtingen, die vooral in de vooravond plaatsvonden, werden voornamelijk coniferen, heggen en struiken in brand gestoken. Sinds eind 2004 was er sprake van dergelijk brandstichtingen, waarbij telkens een spoor liep van de wijk Banakker naar de wijk Grauwe Polder. Afgelopen november gingen soms 3 tot 5 struiken per avond in vlammen op. Na de aanhouding vielen de puzzelstukjes van het rechercheonderzoek in elkaar. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van de locale kennis van de wijkagenten en getuigenverklaringen. Dinsdag kon de politie na toestemming van het Openbaar Ministerie de twee andere verdachten uit Sprundel aanhouden. Op dit moment is een bekentenis afgelegd over 20 brandstichtingen. De politie sluit niet uit dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen. De 13-jarige Sprundelaar is maandag na verhoor heengezonden. De twee andere verdachten mochten dinsdag na verhoor weer naar huis.

De oplettende getuige zal worden uitgenodigd voor de speciale avond voor de Beloonde Burger in het District Breda in juni 2006. Een project van de politie waarbij burgers in het zonnetje worden gezet die zich inzetten voor de bestrijding van criminaliteit of levensreddende handelingen hebben verricht.

Inbreker overlopen door café-eigenaar

ETTEN-LEUR: In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een horecaondernemer aan de Markt een inbreker in zijn zaak overlopen. Kort nadat de man zijn zaak had afgesloten ging in zijn bedrijf het inbraakalarm af. Toen hij na het bericht van de meldkamer van zijn alarminstallatie op de hoogte was gebracht ging hij polshoogte nemen en zag dat een inbreker via zijn nooduitgang zijn pand verliet. De ondernemer is achter de inbreker aangegaan, maar verloor hem in de omgeving van het gemeentehuis uit het oog. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.

Politie houdt man aan voor harddrugs bezit

BREDA: De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 34-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man werd in een café aan de Vismarktstraat betrapt met een gebruikershoeveelheid cocaïne op zak. De politie nam de drugs in beslag en voorzag de bezitter van het spul van twee bekeuringen. Eén voor het in bezit hebben van drugs en één voor het niet kunnen legitimeren. Na verhoor is hij heengezonden.

Bredanaar aangehouden voor uitzitten straf

BREDA: Aan de Mijkenbroek heeft de politie een 33-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden. Bij controle van zijn naam bleek hij nog een straf van 51 dagen gevangenis te moeten uitzitten. Hij is ingesloten in een politiecel om zijn straf te ondergaan.

Bredase gewond geraakt bij verkeersongeval

BREDA: Bij een verkeersongeval op de kruising Abeelstraat en Dijklaan is woensdagmiddag een 14-jarig meisje gewond geraakt. Het slachtoffer reed op haar fiets over de Abeelstraat, komende uit de richting van de Acacialaan en was op weg naar de Beekstraat. Ze reed over de as van de weg naast een personenauto. Op de kruising verleende de Bredase geen voorrang aan een bus die van rechts uit de Dijklaan kwam rijden. Door de aanrijding kwam de fietsster klem te zitten tussen de personenauto en bus en is met pijnklachten aan haar been overgebracht naar het ziekenhuis.

Winkeldief aangehouden

BREDA: Aan de Karrestraat is woensdagmiddag een 22-jarige inwoonster van Breda aangehouden voor winkeldiefstal. De vrouw werd rond 14:00 uur door personeel van een warenhuis op heterdaad betrapt bij de diefstal van een jas. Buiten de winkel werd zij aangehouden en korte tijd later overgedragen aan de politie. Na verhoor is zij met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Politie houdt tweetal aan na bedreiging met mes

BREDA: Aan de Doornboslaan heeft de politie woensdagmiddag twee inwoners van Breda aangehouden. Het tweetal, 17 en 18 jaar oud, was rond 14:15 uur betrokken bij een incident, waarbij een 48-jarige man uit Son en Breugel met een mes werd bedreigd. Rond 14:00 uur was het slachtoffer bezig met sloopwerkzaamheden op een bouwterrein aan de Doornboslaan, toen hij twee personen op het terrein zag lopen. Uit veiligheidsoverwegingen vroeg hij het duo om van het terrein af te gaan. Na meerdere verzoeken gingen zij uiteindelijk bij de uitgang staan, maar weigerde van het terrein af te gaan. Daarop pakte de man uit Son en Breugel een van de twee bij zijn kraag om het een handje te helpen. De 18-jarige Bredanaar trok hierop een mes en maakte enkele stekende bewegingen naar de man. Die kon de aanvallen ontwijken. Hierna vluchtte het tweetal weg op een fiets. De politie kon hen in de omgeving aanhouden. Na verhoor is de 17-jarige in de loop van de middag heengezonden. De 18-jarige Bredanaar is in verzekering gesteld.

Politie houdt snelheidscontroles

ZEVENBERGEN: De politie heeft woensdagmiddag aan de Hazeldonkse Zandweg een snelheidscontrole gehouden. De radar auto controleerde ruim 830 autos. Bijna alle bestuurders hielden zich aan de maximum snelheid van 80 km/u. Slechts twee van hen reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 106 km/u.

ZUNDERT: Aan de Rucphenseweg werd woensdagmorgen ruim 300 automobilisten gecontroleerd op naleving van de maximum snelheid van 80 km/u. Ook hier hield het verkeer zich over het algemeen keurig aan de snelheid. Vijf bestuurders gingen op de bon. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 97 km/u.

Auteur: Henk Snepvangers