Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Certficatie bij het CCV

Als beheerder van dertien certificatieschema's, ook wel beoordelingsrichtlijnen genoemd, zorgt het CCV voor een goede uitvoering van regelingen op het gebied van preventie en veiligheid. Het CCV werkt hierbij samen met verschillende partijen. Vanaf het moment dat het CCV de regelingen in beheer krijgt - december 2004 - en nu is er veel veranderd. Een terugblik op de prestaties van het CCV in het afgelopen jaar en alvast een kijkje op wat er in 2006 te verwachten is.

Bepalen van randvoorwaarden
Het CCV heeft certificatieschema's op vier terreinen: op het gebied van beveiliging & brandveiligheid, veilig wonen, veilig ondernemen en veilig uitgaan. Verschillende van deze schema's zijn van andere partijen overgenomen, denk aan de BORG-regelingen, het Politiekeurmerk Veilig Wonen of het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het CCV heeft enkele regelingen vervangen of nieuwe ingevoerd, zoals de in november 2005 uitgekomen regeling Cameratoezicht op Openbare Plaatsen. Het jaar 2005 heeft hiernaast vooral in het teken gestaan van het bouwen aan de randvoorwaarden voor effectieve richtlijnen.

College van Deskundigen
Zo is een Centraal College van Deskundigen opgericht met een vertegenwoordiging van overheid en koepelorganisaties van afnemers, aannemers en verzekeraars. Dit college beoordeelt de certificatieschema's en stelt ze vast. Ze wordt hierin bijgestaan door twee technische commissies en enkele werkteams die eveneens dit jaar zijn ingesteld. Voor de daadwerkelijke uitvoering van de richtlijnen heeft het CCV licenties gesloten met tien certificatie-instellingen. Met het Centraal College van Deskundigen zijn twee belangrijke stappen gezet: ten eerste een borging van kwaliteit, omdat regelingen door experts uit verschillende terreinen wordt getoetst. Ten tweede komt het de bekendheid van de regelingen in de markt ten goede: men kan ervan uitgaan dat men met een kwaliteitsproduct te maken heeft dat een breed draagvlak kent.

Meer naar marktwerking
Met deze activiteiten wil het CCV zorgen voor een intensieve publiek-private samenwerking waarbij beheer en uitvoering van elkaar gescheiden is. Hierbij streeft het CCV naar marktwerking en zelfregulatie van het beheer. Uitgangspunt bij de beoordelingsrichtlijnen is dat ze betrekking hebben op onderwerpen met een breed maatschappelijk draagvlak. Om deze reden krijgt brandveiligheid een vaste plaats in alle thema´s van het CCV. In 2006 wordt een procescoördinator aangesteld om dit in de activiteiten te verankeren.

Ambitie voor 2006
In 2006 gaat het CCV verder met de doorontwikkeling van verschillende certificatieschema´s, zoals die van Keurmerk Veilig Wonen, de regeling BORG Particuliere Alarmcentrale en de regeling Blussystemen. Het certificatieschema van het Keurmerk Veilig Ondernemen Nieuwbouw wordt vereenvoudigd, evenals het handboek voor de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. De regeling Brandmeldinstallaties 2005 wordt definitief vastgesteld, inclusief inspectiedeel voor bijzondere risico's. Nieuw is het onderzoek naar de mogelijkheden voor het Keurmerk Veilig Station met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de invoering van de regeling Ontruimingsalarmsystemen. Uiteraard toetst het CCV ook in 2006 weer haar certificatieschema´s op effectiviteit en zichtbaarheid met de Instrumentenbarometer.