Ingezonden persbericht


Wake bij miljonairsfair tegen bont

Bont voor Dieren vraagt: miljonair, wees fair!

Amsterdam, 7 december 2005 - Stichting Bont voor Dieren zal morgen (8 december) aanwezig zijn bij de galaopening van de Miljonairsfair 2005. Een groep actievoerders zal bij de ingang van de RAI een wake houden voor de vele pelsdieren die dit najaar zijn gedood voor hun bont. Op de fair presenteren zich verschillende modemakers die echt bont in hun collectie voeren. Bont voor Dieren zal de bezoekers van de fair oproepen om - ongeacht hoe rijk ze zijn - geen bont (meer) te kopen of te dragen. Bont wordt immers met dierenlevens betaald. De wake zal vanaf 19:00 uur worden ondersteund door een koor dat een requiem ten gehore zal brengen. Niet alleen worden de bezoekers van de fair voorgelicht over het aantal dieren dat in een jas gaat, maar ook kunnen zij het aanwezige con­do­leance­register tekenen, om te laten zien dat ook zij vinden: "bont is onbetaalbaar."

Op de internationale catwalks en in de modebladen steekt bont opnieuw de kop op. De bontindustrie doet haar uiterste best om mensen aan het bont te krijgen en de indruk te geven dat er niets mis is met (het dragen van) bont. Bont voor Dieren wil het publiek voorlichten over het feit dat in de afgelopen 20 jaar de productie van bont geen spat diervriendelijker is geworden. Nog steeds worden jaarlijks miljoenen nertsen, vossen en chinchilla's het vel over de oren getrokken. Bont is en blijft ethisch onverantwoord: een 'kill' product waar veel mooie en warme alternatieven voor bestaan.

De bonthandel promoot dit seizoen vooral konijnenbont. Een wijdverbreid misverstand is dat konijnenbont wel acceptabel zou zijn omdat er ook konijnenvlees wordt gegeten. Die vlieger gaat echter niet op; konijnen die voor vlees worden gehouden worden al na 11 weken geslacht. De vachtjes zijn niet geschikt om te verwerken tot bont en eindigen meestal als zeemleer of vilt. Voor bont wordt een speciaal konijnenras gefokt: het Rex konijn. Dit konijn heeft een steviger haarinplant. Als de vacht 'rijp' is (na een kort en ellendig leven van een half jaar op draadgaas) worden de konijnen gedood door ze hun nek te breken.

Steeds meer merken kiezen er gelukkig voor geen echt bont in hun ontwerpen te verwerken en veel modewinkels nemen geen kleding met echt bont meer op in hun collectie. Ook merkt Bont voor Dieren dat steeds meer tijdschriften het bont dat zij op de catwalks aantreffen, vertalen naar alternatieven. In Nederland krijgt de bonthandel bij grote trendvertalers als H&M en Zara gelukkig geen voet (meer) aan de grond. Bont voor Dieren heeft op www.dombontje.nl een lijst opgesteld met bontvrije modewinkels en kledingmerken om de consument te informeren.



Ingezonden persbericht