FNV

Birma-campagne tegen Lauda Air gestopt

FNV en Burma Centrum Nederland zijn vandaag officieel gestopt met hun campagne tegen Austrian Airlines en dochtermaatschappij Lauda Air. Lauda Air voert geen toeristische vluchten naar dictatoriaal Birma meer uit en heeft ook geen plannen voor nieuwe vluchten.

FNV en Burma centrum startten hun campagne eind 2002, toen Lauda Air begon met vluchten op Birma. Ook vakbonden en Birmagroepen in andere Europese landen stoppen nu met de campagne tegen Austrian Airlines/Lauda Air.

De campagne was begin 2005 al opgeschort toen Lauda Air de vluchten op Birma stopzette, officieel vanwege de tsunami. Nu het bedrijf ook in het nieuwe toeristenseizoen niet meer op Birma vliegt en ook geen plannen meer heeft, hebben FNV en Burma Centrum hun campagne helemaal gestaakt. Ze hebben dit vandaag ook schriftelijk aan Austrian Airlines/Lauda Air laten weten, en hun erkentelijkheid getoond voor het besluit van het bedrijf.

Protestacties

Eind 2002 begon Lauda Air als enige ter wereld met intercontinentale vluchten naar Birma. Dit ondanks wereldwijde kritiek. In dertien Europese landen werd vervolgens een campagne opgezet met tienduizenden actiekaarten en protestacties onder meer op luchthavens in diverse landen.

De Birmese oppositiepartij NLD van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, onafhankelijke Birmese vakbond FTUB en Birmese regering in ballingschap vroegen Austrian Airlines om te stoppen met hun vluchten naar Birma. Toerisme en investeringen steunen in praktijk de militaire dictators en dragen bij aan dwangarbeid in Birma. De Nederlandse regering en de EU ontmoedigen daarom officieel toerisme naar dit land.

Lauda Air is niet het eerste bedrijf dat stopt met zaken doen in Birma. Eerder stopten al tientallen bedrijven waaronder Pepsi, Heineken, Djoser en Kras Ster Vakanties. Op dit moment gaat steeds meer aandacht naar de Franse oliemaatschappij Total.

Begin 2005 is een internationale campagne begonnen tegen Totals investeringen in Birma. De FNV heeft vorige maand een officiële klacht ingediend bij de Nederlandse regering tegen vier Nederlandse houtimporteurs die in Birma economisch actief zijn.

7 december 2005