Gemeente Rotterdam

Nr. 212
07 december 2005

Minister Van der Hoeven ondersteunt Rotterdamse ambitie

Rotterdam investeert in beroepsonderwijs

Rotterdam investeert fors in het beroepsonderwijs. Gemeente en schoolbesturen hebben de handen ineengeslagen om Rotterdamse jongeren een vak te leren. Het Rotterdamse College van B en W investeert in de periode 2006-2010 jaarlijks 50 miljoen euro in onderwijshuisvesting, waarbij een groot deel bestemd is om alle vmbo-scholen in de stad praktijkgericht te maken. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) ondersteunt de Rotterdamse wens om leerlingen die een vak willen leren, de ruimte te geven. Zij zegde woensdag tijdens een werkbezoek bijna 15 miljoen euro subsidie toe. Wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) verklaarde dat bedrag te verdubbelen, om al volgend jaar een belangrijke impuls aan het beroepsonderwijs te geven.

Rotterdam maakt echt werk van beroepsonderwijs. Het aanbod aan leerlingen moet praktijkgericht worden, om aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt. Hierop wordt de huisvesting aangepast. Het College van B en W hecht veel belang aan leerwerkplekken, aandacht voor de individuele loopbaan van elke leerling, een goede doorstroming van vmbo naar mbo en het behalen van een startkwalificatie. Leerlingen moeten letterlijk de ruimte krijgen een vak te leren en praktijkervaring op te doen.

Deze ambitie staat verwoord in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs, dat het College heeft vastgesteld. Besloten is in de periode 2006-2010 jaarlijks 50 miljoen euro te investeren in schoolgebouwen voor het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Een groot deel van de totaal 200 miljoen euro is bestemd om vmbo-scholen praktijkgericht te maken.

Beroepsonderwijs praktijkgericht
Het College wil bij dit praktijkgerichte beroepsonderwijs aansprekende huisvesting. De grote schoolbesturen in het voortgezet onderwijs (BOOR, LMC, CVO) en het middelbaar beroepsonderwijs (Albeda College en Zadkine) - samen goed voor 150.000 leerlingen - hebben daarvoor een gezamenlijke visie opgesteld. Samen met de gemeente willen zij de kwaliteit in het onderwijs verhogen en problemen zoals spijbelen en voortijdig schoolverlaten bestrijden. De schoolbesturen hebben uitgewerkte plannen voor nieuwbouw, herinrichting van scholen en praktijklokalen, en het uitwisselen van ruimte en leerkrachten. De gemeente wil hen in deze ambitie steunen en heeft dat verwoord in het Integraal Huisvestingsplan.

Minister volgt praktijkles
Ook minister Van der Hoeven is groot voorstander van praktijkgericht onderwijs. Zij nam woensdag kennis van de Rotterdamse aanpak in het Melanchton College. Samen met wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) volgde zij met Rotterdamse jongeren een praktijkles. De minister zegde de wethouder middelen toe uit het Fonds Economische Structuurversterking. Van deze 'aardgasbaten' is 300 miljoen euro bestemd voor het onderwijs. Het leeuwendeel (237 miljoen) gaat naar praktijkgericht beroepsonderwijs.

noot voor de redactie/