GroenLinks

GroenLinks wil Themacommissie Jongeren in de Kamer

7 december 2005

Met de meeste kinderen in Nederland gaat het gelukkig goed. Toch is hun bestaan minder zorgeloos geworden. De overheid gaat te bureaucratisch om met de problemen van jongeren. Ook de Tweede Kamer werkt te versnipperd. Daarom pleit GroenLinks voor een speciale themacommissie voor jongeren.

Eén op de vijf meisjes heeft ervaring met seks onder dwang. Eén op de tien kinderen groeit op in armoede. Het aantal kinderen met overgewicht groeit, met alle gezondheidsrisico's vandien. Het aantal kinderen met een leerachterstand neemt maar niet af. Nederland kent het grootste aantal schoolverlaters zonder diploma van Europa. En de segregratie neemt toe. Soms is het bestaan van kinderen gewoonweg ellendig, bijvoorbeeld omdat ze worden mishandeld. Jaarlijks overlijden daardoor 50 kinderen.

Het is slechts een greep uit de problemen waar kinderen mee geconfronteerd kunnen worden. Voor elk probleem is op dit moment een andere minister verantwoordelijk. Om meer samenhang aan te brengen in het beleid, is het kabinet gestart met de Operatie Jong. Als trekker heeft het kabinet een jeugd- en jongerencommissaris aangesteld, Steven van Eijck. GroenLinkskamerlid Naïma Azough: "Ik waardeer zijn frisse blik, daadkracht en betrokkenheid, maar zijn werk lijkt vooral op organisatie-advies. De Kamer moet ook zelf aan de slag en een visie op het jongerenbeleid formuleren." Naïma Azough stelt daarom voor dat de Tweede Kamer een Themacommissie Jongeren instelt. Deze speciale commissie is hard nodig want het aantal jongeren met problemen groeit spectaculair.

Morgen komt de themacommissie Ouderenbeleid met haar toekomstvisie op het ouderenbeleid voor de komende decennia. Naast het organisatie-advies van van Eijck is dát ook wat er nodig is voor het jongerenbeleid. Een toekomstvisie. Hoe groeien jongeren op in 2030? Hoe zorgen we er voor dat kinderen zo lang mogelijk een zorgeloos bestaan kunnen leiden?

Naïma Azough

«