Ministerie van Algemene Zaken


Persbericht Innovatieplatform 7 december 2005

Minister-president balkenende: 'innovatie is geen modegril'

De overheid zal zich in de toekomst verantwoordelijk blijven voelen voor het innovatieklimaat in Nederland. Innovatie blijft hoog op de agenda staan, 'het is geen modegril', aldus minister-president Jan Peter Balkenende aan het slot van het Innovatie Event dat vandaag door het Innovatieplatform wordt georganiseerd. Het Event telde ruim 2.000 bezoekers en liet talrijke innovatievoorbeelden van kennisinstellingen en bedrijven zien. Op het Event werd ook een evaluatie van de eerste twee jaar Innovatieplatform gepubliceerd. Het Platform heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen dat innovatie hoog op de politieke agenda staat. Ook blikte het Platform vooruit, naar 2006 en zelfs naar 2027.

Kritiek is er de afgelopen jaren veel geweest op het Innovatieplatform. De evaluatie van het Platform die is uitgevoerd door Cap Gemini, laat echter zien dat er ook veel is bereikt. Innovatie staat hoog op de politieke agenda, er is een regeling gekomen waardoor kenniswerkers gemakkelijk worden toegelaten tot Nederland en de innovatievouchers voor het MKB werden in korte tijd razend populair. Taboe-onderwerpen werden bespreekbaar gemaakt, zoals de noodzaak om ruim baan te maken voor talent, of de keuze om meer te investeren in sleutelgebieden. Minister-president Balkenende stelde dan ook in zijn slottoespraak: 'We zijn nog niet klaar, maar er is al veel bereikt.' Dat werd onderstreept door minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij maakte bekend dat de kennisinstellingen 42 aanvragen hebben ingediend voor de subsidiering van grootschalige onderzoeksprojecten. De totale waarde omvat 1,5 miljard euro, terwijl er 100 miljoen euro beschikbaar is.

Duidelijk werd dat het Innovatieplatform op de ingeslagen weg wil voortgaan, waarbij het accent meer komt te liggen op verankering en verbreding van de bereikte resultaten. In 2006 ziet het Platform drie rollen voor zichzelf:

- IJsbreker
Meer nadruk op excellentie en talentenontwikkeling in het onderwijs en de productie van een kennisinvesteringsagenda voor de komende tien jaar. Dit zijn twee onderwerpen waarbij het Platform zichzelf als ijsbreker beschouwt.

- Monitor
Een aanzienlijk deel van de Platform adviezen is uitgevoerd of is in uitvoering. Niettemin zal het Platform in 2006 er kritisch op toezien dat de adviezen ook tot daden leiden. Hier treedt het Platform als monitor op.
- Versneller
Vernieuwingen vinden plaats, maar nog niet in voldoende mate. Hier ziet het Platform voor zichzelf een rol als versneller weggelegd. Dat betekent dat het Platform verbindingen tussen vernieuwers wil leggen. Het wil innovatie daarnaast versnellen door het bieden van een lange termijn perspectief voor Nederland.

Dat lange termijn perspectief heeft een naam: Nederland 2027. Het Platform presenteerde een wensbeeld van het leven in Nederland over ruim twintig jaar. Geen concrete toekomstverwachting, maar veeleer een schets van wat het Platform als een wens voor die toekomst ziet. Door welk beeld van Nederland in 2027 laten wij ons vandaag en morgen inspireren? Het Platform kiest voor een land waarin duurzaamheid een grote vlucht heeft genomen en waarin sociale verbanden een prominente rol vervullen. Nieuwe technologie maakt dat mogelijk. Bezoekers en anderen kunnen via de website laten weten wat zij van dat wensbeeld vinden (www.innovatieplatform.nl).

Tijdens het event werden vele contacten gelegd en enkele convenanten afgesloten. Zo zorgde het Innovatieplatform ervoor dat er afspraken zijn gemaakt tussen zorgverzekeraar Menzis, KPN en thuiszorgorganisatie Sensire. Via een innovatief telezorgsysteem kunnen thuiswonende cliënten op efficiënte wijze hoogwaardige zorg krijgen en wordt sociaal isolement van ouderen vermeden. Minister-president Balkenende, voorzitter van het Innovatieplatform, gaf op het Innovatie Event het startsein.